Miten johdan itseäni paremmin?

Etkö etene urallasi tai eikö työhakusi tuota tulosta? Oletko sovittujen duunien kanssa jatkuvasti vähän myöhässä tai onko sinulla ”aina kiire”? Itsensä johtaminen on avainasemassa, kun puhutaan uralla etenemisestä, työnhausta tai vaikkapa oman työpäivän tehokkuudesta. Itsensä johtaminen ei kuitenkaan ole pelkkää kalenterin hallintaa. Tässä muutamia vinkkejä, joilla pääset itsesi johtamisessa hyvään alkuun.


  1. Aseta oma hyvinvointisi ykköseksi

    Aloita itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi. Fyysinen ja henkinen kunto kulkevat käsikädessä työhyvinvoinnin kanssa. Hyvä fyysinen kunto edesauttaa jaksamista ja henkilökohtaisen elämän ollessa tasapainossa, on työelämäkin helpompaa ja siedät kiirettä, stressiä ja muutoksia paremmin. Onko ateriarytmisi säännöllinen? Nukutko riittävästi? Ymmärrä ja tunnista, mitkä asiat vaikuttavat omaan kokonaishyvinvointiisi ja tartu niihin.

  2. Suunnittele ajankäyttösi ja priorisoi

    Suunnittele työsi kunnolla, jotta pystyt paremmin keskittymään itse tekemiseen. Riippuen tavoitteistasi, tee etukäteen suunnitelma seuraavalle viikolle. Avaa tavoitteesi asioiksi, jotka haluat saada aikaiseksi, jonka jälkeen kirjaa ne kalenteriin konkreettisiksi tehtäviksi. Priorisoi.

    Tunnista, mikä on itsellesi tehokkainta työaikaa, esimerkiksi varhain aamulla, ja varaa se keskittymistä vaativien asioiden hoitamiseen. Sulje häiriötekijät ulkopuolelle, keskity yhteen asiaan kerrallaan ja saata tehtävä sinnikkäästi loppuun.

    Hoida välttämättömät rutiinit esimerkiksi päivän päätteeksi ja pidä loput, vähemmän tärkeät, tehtävät to do-listalla, johon voit palata, jos aikaa jää ja kun ehdit. Jätä aikatauluusi myös taukoja yllätyksiä varten, unohtamatta lounasta.

  3. Säilytä hyvä asenne

    Omaan perusasenteeseen pystyy vaikuttamaan ja ajatuksiaan muuttamaan. Ota optimistisuudesta itsellesi voimavara. Myönteisten tunteiden kautta huomaat enemmän mahdollisuuksia ympärilläsi ja suhtaudut asioihin päättäväisemmin.

    Älä myöskään tuhlaa energiaasi asioihin, joihin et itse pysty vaikuttamaan vaan "pick your fights": keskity asioihin, jotka ovat hallinnassasi ja joita edistämällä luot työllesi lisäarvoa tai edesautat omaa työntekoasi. Hyväksy se, ettei aikasi tule riittämään kaikkeen.

  4. Huolehdi omasta kehityksestäsi

    Halu kehittyä ja uusiutua on tärkeää. Kukaan muu ei vastaa ammatillisesta uudistumisesta ja kehittymisestäsi kuin sinä itse, joten älä odota passiivisena asioiden tapahtumista vaan hyödynnä päivittäiset mahdollisuutesi kasvattaa omaa asiantuntijuuttasi. Hae proaktiivisesti tietoa oman alasi asioista - verkko on pullollaan ilmaisia oppaita, white papereita, webinaareja ja videoita! Ja vaikka sinulla ei olisi työnantajaa, jonka kustantamana pääsisit maksulliseen koulutukseen, joskus saattaa olla investoinnin arvoinen päätös kustantaa tuo koulutus itse. Hyödynnä myös mahdollisuutesi verkostoitua organisaatiosi ulkopuolelle. 

Lue myös Eilakaislan vinkit työnhakuun ja työhaastatteluun, klikkaa tästä >

Kirjoittaja Tanja Tiitta työskenteli Eilakaislan markkinoinnissa. Hänellä on vuosien kokemus markkinoinnista eri toimialoilta.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: