Älä lannistu

Työnhaku | Eilakaisla |

”Kiitos mielenkiinnostasi yritystämme kohtaan, mutta valitettavasti tällä kertaa valinta ei kohdistunut juuri sinuun” - on hyvin yleinen ja tutun kuuloinen viesti työnhaussa olevan henkilön sähköpostissa. Kun edellä mainitun ilmoituksen jälleen kerran vastaanottaa kymmenien - tai jopa satojen lähetettyjen työhakemusten jälkeen, on työnhakijalla lannistuminen lähellä. On syytä kuitenkin muistaa, että uuden työntekijän palkkaamisessa ei ole kysymys valinnasta hyvän ja huonon välillä vaan lopulliseen valintaan vaikuttavat monet ja monimuotoiset tekijät.
 
Hetkellinen epätoivo voi vallata mielen, kun tieto työpaikan sivu suun menemisestä saavuttaa työnhakijan. Tässä tilanteessa kannattaa työnhakijana palauttaa mieleen tietyt realiteetit ja faktat, eikä vaipua ”olen huono, minua ei kukaan halua töihin”-mielentilaan. Fakta on, että työnhakijoita on tällä hetkellä todella paljon ja hakemuksiakin on lähetettävä paljon. Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua. Työnhakijana on haettava itselleen sopivaa työtä, eli sellaista, johon oma osaaminen realistisesti riittää. Hakemusten kohdistaminen oikeanlaisiin työpaikkoihin onkin avainasemassa. Täydellinen ja kaikki vaatimukset täyttävä ei tarvitse olla, mutta ei hammaslääkärikään hakisi sydänkirurgin työtehtävään. Älä siis lannistu.

Mitkä tekijät sitten ratkaisevat työntekijän sopivuuden avoimeen tehtävään? Työnantajalle uuden työntekijän palkkaaminen on aina tietynlainen riski ja valintavaiheessa onkin puntaroitava monia eri tekijöitä. Näistä yksi on työkokemus, jota voi olla joko liikaa tai liian vähän. Yrityksessä joudutaan miettimään, pärjääkö loistavalla asenteella, motivaatiolla ja suurella oppimishalulla varustettu vastavalmistunut työnhakija vaativassa ja ammattitaitoa vaativassa työtehtävässä? Tai miten kymmenien vuosien työkokemuksen ja työuran omaava, pitkän uran luonut kehäkettu pärjää alati muuttuvassa työmaailmassa, jossa vaaditaan ennakkoluulotonta ja kaavoihin kangistumatonta työotetta? Loppusuoralle voi siis päätyä kaksi henkilöä, jotka ovat täysin toistensa vastakohtia ja vasta tässä vaiheessa rekrytoiva yritys päättää, minkälaisen henkilön palkkaaminen siinä tilanteessa on järkevintä. Vain toinen loppusuoralle päätyneistä saa työn, mutta se ei tee toisesta työnhakijasta yhtään huonompaa. Toinen hakijoista on vaan kyseisessä tilanteessa sopivampi. Älä siis lannistu.

" Avoin työpaikka, rekrytoiva esimies ja työstä kiinnostunut työnhakija on sellainen yhdistelmä, jonka mätsäykseen vaaditaan monen tekijän summa.

Oman ammatillisen osaamisen korostaminen ja esiintuominen työnhaun dokumenteissa on työnhakijalle tärkeää. Rekrytointiin vaikuttavat monesti yllättävätkin asiat ja pienillä asioilla voi olla suuri merkitys. Vähäinenkin alan kokemus ja tuntemus kannattaa aina tuoda omasta työhistoriasta esiin, sillä usein esim. asiantuntijatehtävän rekrytoinnissa voi valintakriteerinä olla nuoruusvuosien kesätyö saman liiketoiminta-alan parissa. Omaa osaamista on hyvä tuoda esiin mahdollisimman laajalla skaalalla ja muistaa, että pienikin asia voi olla merkityksellinen. Älä siis lannistu.

Useiden ”Näin menestyt työnhaussa!”-artikkelien lukemisen jälkeen voi pää olla niin pyörällä, että alkaa kyseenalaistaa omaa osaamistaan. Helposti unohtaa sen, mikä työnhaussakin on kaikkein tärkeintä. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, tärkeää on olla oma itsensä. Jos et omana itsenäsi kelpaa työpaikkaan, silloin kyseinen työpaikka ei ole sinua varten - etkä luultavasti tulisi siellä pitkään viihtymäänkään. Avoin työpaikka, rekrytoiva esimies ja työstä kiinnostunut työnhakija on sellainen yhdistelmä, jonka mätsäykseen vaaditaan monen tekijän summa. Ehkä työelämän Tinder tai ”Ensitreffit työsopimuksen allekirjoitustilanteessa” voisivatkin olla potentiaalinen vaihtoehto?

Älä siis missään nimessä lannistu!

Kirjoittaja Karoliina Heikkinen työskenteli Eilakaislalla henkilöstökonsulttina.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: