Haastavimmat työhaastattelukysymykset – ja näin vastaat niihin

Varmasti jokaisella on oma näkemyksensä siihen, mihin kysymykseen on vaikeinta vastata työhaastattelussa. Haastavuuden tunne voi johtua esimerkiksi ympäristön tai yhteiskunnan tuomista paineista, henkilökohtaisesta syystä tai yksinkertaisesti siitä, ettei tiedä mitä asioita vastauksessa kannattaisi tuoda esiin. Tästä blogista löydät saamiamme haastaviksi koettuja työhaastattelukysymyksiä sekä työntekijöidemme Jennin ja Siljan vastausvinkkejä näiden selättämiseen!

🔎 Mitkä ovat suurimmat kehityskohteesi itsessäsi?

Henkilöstökonsultti Siljan vastausvinkki: Ole rehellinen, sillä kaikki tietävät, ettei kukaan ole täydellinen! Se, että osaat nimetä omat kehityskohteesi kertoo sen, että tunnet itsesi ja osaat reflektoida omaa toimintaasi ja osaamistasi. Älä kuitenkaan ala haukkumaan itseäsi, vaan tuo heikkous esiin positiivisella tavalla.

HR-konsulttiharjoittelija Jennin vastausvinkki: Kerro joko jonkin ominaisuus (esim. ajanhallinta, itseohjautuvuus, tarkkuus) tai konkreettinen taito (esim. viestintätaidot, tekninen osaaminen, toimialan tuntemus), mitä sinun on mielestäsi tarve parantaa. Tuo ilmi myös jokin keino, miten voit tai aiot kyseistä ominaisuutta tai taitoa jatkossa kehittää!

🔎 Missä näet itsesi x vuoden päästä?

Silja: Kysymyksellä yritetään kartoittaa sitä, onko sinulla tavoitteita, mitkä asiat sinua kiinnostavat, kuinka määrätietoinen olet ja kauan mahdollisesti aiot viihtyä kyseisessä tehtävässä. Vaikka sinulla ei olisikaan konkreettisia tavoitteita, tuo esiin esimerkiksi joitain pienempiä ajatuksia tulevaisuuden suunnitelmistasi.

Jenni: Kerro vastauksesi pääpainoisesti työnteon tai uran kannalta. Voit kertoa esimerkiksi, missä asemassa näkisit itsesi työskentelemässä, tavoitteen, minkä toivoisit saavuttavasi x vuoden päästä, tai mitä olisit kehittänyt itsessäsi x vuoteen mennessä. Toki voit tuoda vastauksessa esiin myös jotain muutakin kuin uraan liittyviä haaveitasi.

Jos et ole varma, mitä haluaisit tehdä tai et osaa sanoa mitään konkreettista, voit kertoa esimerkiksi, millaisessa työyhteisössä ja organisaatiossa tai minkä tyyppisissä työtehtävissä haluaisit työskennellä.

🔎 Mitä toisit tähän työpaikkaan?

Silja: Kerro konkreettisia osaamisen asioita, joita tuot mukanasi yritykseen. Lisäksi voit kertoa, mitä tuot omalla persoonallasi ja asenteellasi työyhteisöön!

Jenni: Nosta vastauksessa esiin omaa persoonaasi ja luonnettasi (voi olla myös jokin hauskempi piirre!). Liitä vastaukseen mukaan myös osaamistasi ja vahvuuksiasi. Lisäksi voit kertoa, mistä olet saanut kiitosta ja positiivista palautetta kollegoiltasi tai esihenkilöltäsi. Esimerkiksi: ”Kollegani ovat sanoneet, että olen x. Tätä toisin mukanani myös tähän työpaikkaan!”

 

Muutama yleinen vinkki, kun työhaastattelussa tulee eteen haastava kysymys:

  • Pohdi vastausta rauhassa! Voit sanoa ääneen, että haluat miettiä hetken aikaa.
  • Ole rehellinen ja oma itsesi – älä muuta vastaustasi vain tehdäksesi vaikutusta.
  • Muista, että on myös kysymyksiä, joita ei saa kysyä työhaastattelussa. Näihin sinun ei tarvitse vastata. Tällaisia ovat kysymykset, jotka käsittelevät esimerkiksi poliittista kantaa, perhesuunnitelmia tai uskontoa.

Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja liity osaajayhteisöömme. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan osaajaprofiilin ansioluetteloineen, niin olet löydettävissä jatkuvasti sopiviin työmahdollisuuksiin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: