Harjoittelijan rekrytointi vaatii huolellista suunnittelua - case Ella

Olemme saaneet vuosien varrella tutustua innokkaisiin ja osaaviin opiskelijoihin, jotka ovat tulleet suorittamaan opintoihinsa kuuluvaa harjoittelujaksoaan Eilakaislalle. Lähes poikkeuksetta nämä hyvin koulutetut tulevaisuuden tähdet ovat myös työllistyneet harjoittelujaksonsa päätteeksi, esimerkiksi kesätöihin Eilakaislalle, ja saaneet loistavaa ja syventävää työkokemusta uransa alkuun. HR-harjoittelijasta meillä ei ollut aiempaa kokemusta ja kun roolille oli selkeä tarve, päätimme toteuttaa haun loppuvuodesta 2018. 

Harjoittelujaksot luovat pohjaa nuorten työuralle ja yrityksellä on tässä suuri vastuu. Tehtävään palkattu harjoittelija pitää perehdyttää kunnolla, häntä pitää opastaa ja ohjata, ja kun valmiudet ovat kunnossa, luottaa ja antaa vastuuta. Ensimmäisen oman alan työharjoittelupaikan työyhteisö, esimies ja työkulttuuri luovat perustaa koko tulevaan työuraan ja mielikuvaan työelämästä ylipäätään. Siksi harjoittelijan palkkaamiseen ei pidä lähteä hätiköiden.

Liikkeellelähtö huolellisella suunnittelulla

Omaa hakuprosessiamme varten suunnittelimme ensin tarkkaan,

  • mihin rooliin olimme harjoittelijaa hakemassa
  • mitkä olivat ne kriittiset tehtävät, joihin tarvitsimme apua
  • mitä lisäarvoa voisimme saada opiskelijan harjoittelujaksosta ja
  • mitä taustaa toivoimme henkilön opintojen ja mahdollisen aiemman työkokemuksen suhteen.

Halusimme myös saada harjoittelijastamme tuoretta näkökulmaa tämän päivän opiskelijamaailmasta ja siitä, kuinka me yrityksenä voisimme olla lähempänä meille potentiaalista hakijakohderyhmää.

Pyöräytimme ajatteluamme vahvasti myös toisinpäin ja mietimme, mitä opiskelija tavoittelisi harjoittelujaksoltaan ja tukisiko tarjoamamme harjoittelu sitä, sekä minkälainen persoona ja asenne solahtaisi työyhteisöömme ja tiimiimme parhaiten. Yleisesti ottaen työtä tukevat kompetenssit olivat erittäin tärkeitä tekijöitä hakemassamme henkilössä.

Toimenkuvan rakentaminen ennen aloitusta

Toteutimme huolellisen hakuprosessin ja haastattelimme useita kandidaatteja henkilökohtaisesti. Ella asui vielä hakuprosessin aikana Chicagossa suorittaen vaihto-opiskeluaan, mutta kun linjat toiselle puolelle maailmaa eri aikavyöhykkeillä aukesivat, olimme myytyjä. Se, että Ellan opinnot tukivat kiinnostusta alaan - sekä erityisesti rekrytointiin - oli erinomainen keskustelunavaus. Ellalla ei ollut alan työkokemusta aikaisemmin, mutta hän tunsi hyvin toimintaamme sekä tuntui olevan asenteeltaan ja persoonaltaan meille nappityyppi!

Työtehtäviä suunnitellessamme loimme perustan arjen perustyötehtävistä ja rutiineista. Työviikkoja maustamaan päätimme pikkuhiljaa lisätä vastuualueita päivittäisistä konsultin tehtävistä sekä toimiston arjen pyörittämiseen liittyvistä töistä.

Kummista tukea uudelle harjoittelijalle

Meillä Eilakaislalla on erinomainen, hyvin suunniteltu ja kattava perehdytysprosessi. Minut nimettiin Ellan ”kummiksi” olemaan ensisijainen tukihenkilö työhön perehdytyksessä – käytännön perehdytykseen ja työtehtävien sisäänajoon otti osaa kuitenkin koko tiimimme. Alkuun Ella sai tarkkailla ja kuunnella, kunnes lopulta oli aika laittaa "kädet saveen."

Perehdytys sujui odotustemme ja toiveidemme mukaisesti ja Ella lunasti nopeasti paikkansa tiimissämme ja työyhteisössämme reippaudellaan, rohkealla heittäytymisellään ja ”kaikki hoituu” -asenteellaan.

Toivomme, että olemme voineet tarjota Ellan työuralle positiivisen ja opettavaisen kokemuksen. Innolla seuraamme tämän kotkanpoikasemme siipien välin kasvua uudessa roolissaan Eilakaislan henkilöstökonsulttina ja toivomme, että saamme nauttia hänen työpanoksestaan vielä pitkään.

Lue Ellan kirjoitus "HR-harjoittelijana Eilakaislalla" täältä >

Kirjoittaja Marjukka Kinnunen työskenteli Eilakaislalla HR-asiantuntijana, ja tätä ennen henkilöstökonsulttina vuodesta 2016.


 

Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

 

Lisää luettavaa: