Kerro hieman itsestäsi? Vinkit, joilla vastaat tähän vakiokysymykseen työhaastattelussa

Parantaaksesi mahdollisuuksiasi saada haluamasi työpaikka, kannattaa työhaastatteluun mennä hyvin valmistautuneena. Tärkeää on tuntea itsensä, ja välittää tämä tieto myös haastattelijalle.

"Kerro hieman itsestäsi" saattaa kuulostaa keskustelun kliseiseltä jäänmurtajalta, mutta se on ennen kaikkea mainio tilaisuutesi herättää kiinnostus ja erottautua positiivisesti hakijajoukosta. Se on mahdollisuutesi antaa itsestäsi napakka ensivaikutelma, ja osoittaa olevasi kuin luotu tehtävään. Ideana ei ole kertoa koko elämäntarinaa, vaan herättää taustasi ja tulevaisuuden tavoitteidesi avulla rekrytoijan mielenkiinto.

Esimerkkinä käyn seuraavassa läpi kolmiportaisen mallin vastaamiseen, josta saat selkeän raamin vastaukseesi. Jokaista kohtaa kannattaa kuitenkin hioa oman maun mukaan.

1. Nykyhetki

Kerro alkuun nykyinen tilanteesi työmarkkinoilla. Kerro napakasti tittelisi lisäksi työnkuvasi parilla lauseella. Kannattaa olla konkreettinen ja voitkin pukea tekemisesi esimerkiksi luvuiksi. Mikäli olet töiden välissä, niin voit kertoa edellä mainitut asiat edellisestä työpaikastasi.

2. Menneisyys

Seuraavaksi paketoi työ- ja koulutustaustasi. Tämä kannattaa tehdä erityisesti haettavaa roolia silmällä pitäen. Jo ennen työhaastattelua kannattaa miettiä, mitkä asiat taustassasi ovat tehtävän kannalta erityisen olennaisia. Voit myös kertoa, mitä ominaisuuksia olet oppinut aiemmista tehtävistä, jotka voisivat olla eduksesi haettavassa positiossa.

3. Tulevaisuus

Loppuun on hyvä suunnata katseet tulevaisuuden tavoitteisiisi. Työhaastattelussa onkin oltava selvillä, että olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan - haastattelutilanteessa ja matkalla tulevaan työhösi. Sinulla tulee olla mahdollisimman kirkas käsitys, miksi juuri sinä olet hakenut juuri kyseistä tehtävää. Osoitathan siis vielä lopuksi, että tulevaisuuden tavoitteesi, kiinnostuksen kohteesi ja ennen kaikkea motivaatiosi ovat linjassa tehtävänkuvauksen kanssa.

Kun onnistut paketoimaan nämä kolme kohtaa tiiviiksi kiinnostavaksi "traileriksi" rekrytoijalle, olet onnistunut vastauksessasi.

Muista nämä pro-vinkit vastauksesi viilaamiseen:

  • Ole ytimekäs, noin minuutti, maksimissaan kaksi, pitäisi riittää hyvin
  • Pidä vastauksesi ammattimaisena ja ainakin pääosin tehtävään tähtäävänä
  • Vastauksessasi voit tuoda esiin myös "pehmeää osaamistasi", kuten vuorovaikutustaitojasi sekä positiivista asennettasi
  • Lisää jotain persoonallista, esimerkiksi "Olen jo 7-vuotiaana myynyt limonadia pihapiirissämme omalla kojulla, ja tämä on auttanut minua jo pienenä ymmärtämään työnteon ja rahan arvon".

Kirjoittaja Rami Laakso työskenteli Eilakaislan Helsingin pääkonttorilla henkilöstökonsulttina. Ehdokas- ja asiakaslähtöinen Rami innostuu työssään tekemisen meiningistä huumoria unohtamatta. Rami pyrkii luomaan työssään luottamuksellisia ja pitkiä asiakassuhteita, joissa kumppani saa syventyneen asiakassuhteen myötä parasta mahdollista palvelua.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja liity osaajayhteisöömme. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan osaajaprofiilin ansioluetteloineen, niin olet löydettävissä jatkuvasti sopiviin työmahdollisuuksiin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: