3 vinkkiä, joilla CV:si jää rekrytoijan mieleen!

Minullakaan ei ole viisasten kiveä siihen, millä tavalla saat varmasti haluamasi työpaikan. Ansioluettelo on kuitenkin kiistatta olennainen osa unelmiesi työpaikan metsästystä. Hyvin rakennettu, selkeä ja mieleenpainuva CV onkin yksi keskeisimpiä asioita, jolla on mahdollista erottautua työnhakijamassasta positiivisella tavalla. Seuraavassa listaan oman näkemykseni asioista, jotka nousevat erottaviksi tekijöiksi hyvissä ansioluetteloissa jo muutaman kappaleen niitä tarkasteltuani.

1. Houkutteleva ensisilmäys

Ensivilkaisulla CV:n tulisi olla tasapainossa. Vaikka ammatillista osaamistasi olisi yritetty ilmaista mitä hienoimmin sanankääntein, tulee sen olla kauniissa paketissa. CV:n ulkoasua voisi ruokatermein kuvailla ”fine dining”-annoksena, jolloin rekrytoija suorastaan haluaa ahmia kauniin tuotoksen silmillään.

Ansioluettelo voi olla myös funktionaalisempaa muotoa, mutta silloinkin annoksen esillepanossa on otettu huomioon, että jokainen haluttu palanen on juuri siellä, missä sen pitääkin olla. Kokonaisuudessa hyvänä punaisena lankana on helppolukuisuus; näin teet myös rekrytoijan työstä huomattavasti helpompaa.

2. Ole erilainen

Lyhyt esittely itsestä kuuluu tänä päivänä hyvään ansioluetteloon. Ennen tietoja koulutuksesta, työhistoriasta, taidoista tai muusta osaamisesta on oiva mahdollisuus tiivistää, millainen persoona ammatillisen osaamisen takaa löytyy. Suosittelenkin harrastamaan itsetutkiskelua ja miettimään esimerkiksi, millä kolmella adjektiivilla voisit kuvailla mahdollisimman totuudenmukaisesti itseäsi.

Vaikka jokainen meistä varmasti haluaa näyttäytyä työnantajan silmissä ahkerana ja täsmällisenä työtekijänä, on kliseitä hyvä välttää. Ole rohkeasti oma itsesi. Ole erilainen. Näin jäät varmasti paremmin myös rekrytoijan mieleen.

3. Tuo osaamisesi konkreettisesti esiin

Totuudenmukainen ja selkeä kuva ammatillisesta osaamisestasi, tai siitä, mitä pystyt käytännössä tarjoamaan yrityksen käyttöön, on CV:n mehukkain kohta. Se on CV:n ”pihvi”, se asia, jota varten ansioluettelot kirjoitetaan. Liallista sanahelinää ja jargonia tulee kuitenkin varoa.

Esimerkki: ”Olen vastannut 50:n asiakasyrityksemme henkilöstötarpeesta työllistäen 200 henkilöä uudelle uralle viimeisen vuoden aikana. Määräaikaisissa henkilövuokrauksissa vastuullani on myös ollut työsuhteen aikainen HR-neuvonta sekä asiakasyrityksen että työntekijän tiedusteluihin.”

Esimerkistä käy hyvin ilmi, mitä on tehty ja kuinka paljon. Tiivistäminen ja numerollistaminen ovatkin tähän tarkoitukseen oivat työkalut. Työtehtävät ovat nykyään laajoja ja niiden yksinkertaistaminen saattaa siksi tuntua joskus hankalalta. On kuitenkin hyvä, että pystyt kiteyttämään pääasiallisen työtehtäväsi ja siitä kertyneen osaamisen viimeistään seuraavaa työtehtävää hakiessasi.

Muista myös nämä pro-vinkit työstäessäsi ansioluetteloasi:

  • Lisää ammattimainen, laadukas kuva, jolla voit halutessasi tuoda myös hieman esiin persoonaasi
  • Tarkista, että CV:ssä on kattavat yhteystiedot yhteydenoton helpottamista varten
  • Listaa keskeiset osaamisalueesi ja mainittavan arvoiset erikoistaidot
  • Lisää olennainen työkokemus kestoineen, mieluiten uusimmasta työkokemuksesta alkaen
  • Jos yritys on tuntemattomampi, avaa mielellään hieman yrityksen toimintaa
  • Tarkista kieliasun virheettömyys
  • Tiivistä ansioluettelosi sisältö mieluiten yhteen sivuun, maksimissaan kahteen
  • Tallenna tiedosto pdf-muotoon, jotta se avautuu lukijalle helposti
  • Ole rehellinen ja oma itsesi myös ammatillisessa mielessä

Kirjoittaja Rami Laakso työskenteli Eilakaislan Helsingin pääkonttorilla henkilöstökonsulttina. Ehdokas- ja asiakaslähtöinen Rami innostuu työssään tekemisen meiningistä huumoria unohtamatta. Rami pyrkii luomaan työssään luottamuksellisia ja pitkiä asiakassuhteita, joissa kumppani saa syventyneen asiakassuhteen myötä parasta mahdollista palvelua.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme 

Lisää luettavaa: