Laatua ja kustannustehokkuutta rekrytointiin

Rekrytointi | Eilakaisla |

Työelämän ja rekrytoinnin jatkuvassa muutoksessa oikean henkilön löytäminen, valitseminen ja palkkaaminen on haasteellinen tehtävä. Prosessi vie aikaa, vaatii osaamista ja maksaa rahaa.

Rekrytoinnin haastava yhtälö

Rekrytointi on kahden kauppa, jonka onnistuminen on molemmille osapuolille tärkeää. Yritys toivoo saavansa työtehtävään osaavan ja motivoituneen henkilön, työnhakija puolestaan toivomansa työtehtävän ja työnantajan. Itse näen onnistuneen rekrytoinnin seuraavanlaisena yhtälönä:

Työtehtävä + työnantajamielikuva + oikein kohdistetut hakukanavat >> haastateltavien määrä ja laatu + henkilöarvioinnit = onnistunut rekrytointi

Yhtälö vaatii rekrytoinnin erikoisosaamista, jota kaikista yrityksistä ei aina löydy omasta takaa. Varmistaakseen rekrytointiprosessin onnistuneen läpiviennin, moni yritys valitseekin rekrytoinnin ulkoistamisen ja ostaa sen rekrytointipalveluna. Antamalla rekrytoinnin osaaviin käsiin yritys varmistaa, että palvelukseen rekrytoidaan varmasti sopivin ja osaavin ammattilainen – ja mikä parasta, yritys voi keskittyä omaan liiketoimintaansa.

Rekrytointipalvelun hyödyt yritykselle:

  • helppo ja turvallinen vaihtoehto kokemattomalle rekrytoijalle
  • rekrytointiprosessi nopeutuu
  • rekrytointiprosessi hoituu ammattimaisesti ja luotettavasti
  • tuo kustannustehokkuutta, kun tehdään vain oikeita asioita
  • toiminta on vastuullista ja eettistä, ja tukee asiakkaan positiivista työnantajamielikuvaa
  • virherekrytoinnin riski pienenee
  • yrityksen johto ja esimiehet voivat keskittyä̈ omaan työhönsä̈

"Ulkoistuksen myötä rekrytoinnille on mahdollista saada laatutakuu, joka kiireiselle tai epävarmalle rekrytoijalle tuo mielenrauhaa

Laske laskurilla yrityksesi rekrytoinnin kustannukset

Rekrytoinnin todelliset kustannukset jäävät usein epäselväksi. Niihin on ehkä helppoa laskea mukaan esimerkiksi rekrytointi-ilmoittelu tai soveltuvuustestit. Rekrytointiin liittyvät erilaiset työvaiheet vievät kuitenkin yrityksen johdon ja esimiesten aikaa ja tätä aikaa harvoin lasketaan kustannuksiin mukaan. Kun hahmottaa kaikki rekrytoinnin kokonaiskustannukseen vaikuttavat tekijät, yritys voi verrata itse hoidettua rekrytointiprosessia palveluna ostettavaan. Tämä vertailu tulisi tehdä jokaisen rekrytoinnin yhteydessä.

Kokosimme rekrytointiin liittyvät eri kustannustekijät laskuriin, jonka kautta pystyt hahmottamaan, kuinka paljon rekrytointi vie aikaa ja mitä kaikkia eri tekijöitä kustannuslaskelmassa tulee ottaa huomioon. Laske laskurilla oman yrityksesi rekrytoinnin kustannukset. Jos laskurin ilmoittama todellinen kustannus tuntuu korkealta tai rekrytointiprosessiin kuuluvat työvaiheet uusilta tai vaikeilta, ota yhteyttä meihin.

Kirjoittaja Petra Karasti toimi myyntipäällikkönä Eilakaislalla. Hänellä on vuosien kokemus henkilöstöpalvelualalta.

Teksti päivitetty 2.7.2020

Mitkä ovat sinun yrityksesi rekrytointikustannukset?
Mitä kaikkia eri kustannustekijöitä tulee ottaa huomioon?
Miten parannat rekrytointiprosessisi laatua ja lisäät kustannustehokkuutta?

Lisää luettavaa: