Miten vähentää tapaturmia työmatkoilla?

Legendaarisen tv-sarjan Hill Street Bluesin ylikonstaapeli ohjeisti poliiseja aina palaverien päätteeksi sanoin: Let’s be careful out there! New Yorkin poliiseilla on työssään epäilemättä huomattavan paljon vaaran paikkoja, mutta yhtä lailla ohje sopii Suomen oloihin.

Moni voi yllättyä kuullessaan, milloin suomalaiselle työväestölle sattuu eniten työtapaturmia. Vastaus on nimittäin: työmatkoilla. Vaikka etätyö onkin lisääntynyt, edelleen suurin osa suomalaisista matkustaa päivittäin kotoaan töihin ja takaisin kotiin. Autolla, bussilla, jalkaisin, kelien salliessa ehkä polkupyörällä, mopolla tai moottoripyörällä. Liikkuvaa työtä tekevillä työmatkat eivät jää tähän, vaan päivä saattaa sisältää paljonkin matkustusta paikasta töihin.

Tutkimusten mukaan suurin osa työmatkoilla sattuvista tapaturmista on liukastumisia, kaatumisia ja kompastumisia. Monet onnettomuuksista juontavat juurensa kiireestä tai huolimattomuudesta tai vaikkapa vääränlaisista jalkineista talven liukkailla. Suuri osa autoilijoidenkin työmatkatapaturmista sattuu parkkipaikalla, liukastuttaessa.

Jokaisella suomalaisella taitaa olla vähintään muutama tuttava, jonka käsi tai jalka on jouduttu kipsaamaan kaatumisen vuoksi. Se jos mikä, hankaloittaa elämää moneksi viikoksi.

"Tutkimusten mukaan suurin osa työmatkoilla sattuvista tapaturmista on liukastumisia, kaatumisia ja kompastumisia.

Kysymys on aika pitkälle omasta asenteesta, sillä voin itse vaikuttaa siihen, pysynkö pystyssä! Kiinnittämällä hieman enemmän huomiota omaan toimintaani ja keskittymällä tekemiseeni on suurin osa työmatka- ja muistakin tapaturmista ehkäistävissä. Turhamaisuuteni ei vielä salli minun käyttää kengissä nastoja, mutta taidanpa vaihtaa ne huikeimmat piikkikorkoiset saapikkaani talvella matalapohjaisiin. Tämän talven liukastumisen seurauksena syntyneet mustelmat suorastaan vaativat sitä. Onneksi selvisin pelkillä mustelmilla!

Jos on todella liukasta, muistutan itselleni, että nyt on lupa hidastaa vauhtia ja kävellä varovaisemmin. Olen mieluummin perillä hieman myöhässä kuin en ollenkaan.

Jos kaikesta varovaisuudesta huolimatta vahinko kuitenkin sattuisi, työtapaturmavakuutus on henkilöstön turvana paitsi töissä myös työmatkalla.

Lisää luettavaa: