Nappaa vinkit loistavaan työhakemukseen!

Työnhaku, Työhakemus | Eilakaisla |

Työhakemus on myyntipuhe ja motivaatiokirje, joka tuo työnantajalle lisätietoa ansioluettelon lisäksi. Sen tarkoituksena on vakuuttaa työnantaja siitä, että sinä olet oikea henkilö tehtävään. Yleensä työhakemuksessa on hyvä kertoa, miksi hakee kyseistä tehtävää, mitä osaamista itsellä on ja miksi juuri sinut kannattaa valita. Käydään seuraavaksi tarkemmin läpi, millainen on hyvä työhakemus.

Kohdenna työhakemus ilmoitukseen

Hyvä työhakemus on selkeä, ytimekäs ja kohdennettu, eli se vastaa työpaikkailmoituksessa ilmoitettuihin vaatimuksiin ja toiveisiin. Panosta siis sisältöön ja muista, että laatu korvaa määrän työnhaussa. Pyri miettimään sisältöä työnantajan näkökulmasta, millaista osaamista ilmoituksessa kerrotaan tiimiin tai yritykseen kaivattavan? Hyvä työhakemus vastaa aina työpaikkailmoitukseen.

Lähde liikkeelle siitä, että luet työpaikkailmoituksen tarkkaan läpi ja otat sieltä itsellesi ylös kaikki vaatimukset, toiveet ja muut kohdat, joita yritys hakijalta toivoo. Viittaa näihin asioihin työhakemuksessa, omaa taustaasi ja kokemustasi sekä persoonaa esiintuoden. Älä kuitenkaan vain listaa ominaisuuksia, vaan kerro itsestäsi esimerkkien kautta. Jos työpaikkailmoituksessa pyydetään vastaamaan johonkin kysymykseen, lähettämään hakemus tietyllä kielellä tai laittamaan palkkatoive mukaan hakemukseen, niin ole tarkka ja noudata ohjeita.

Täydennä ansioluettelon tietoja

Työhakemus ja CV täydentävät toisiaan. Ansioluettelo on listaus osaamisesta ja työhakemus myyntipuhe tai motivaatiokirje. Työhakemuksessa ei kannata toistaa ansioluettelossa olevia tietoja, vaan tuoda esiin asioita, joista työnantaja saa lisätietoa lukiessaan työhakemusta.

Ansioluettelossa voi esimerkiksi kertoa, että olet toiminut asiakaspalveluassistenttina ja tehtäviisi on kuulunut vieraiden vastaanotto, kokouksien järjestelyt sekä asiakaspalvelu puhelimitse ja sähköpostitse. Työhakemuksessa asian voisi taas kirjoittaa esimerkiksi niin, että kerrot asiakaspalveluassistentin tehtävän kehittäneen paineensietokykyäsi ja organisointitaitojasi. Voit mainita saaneesi hyvää palautetta asiakaspalvelutaidoistasi, mikäli näin siis on tapahtunut. Lisäksi voit kertoa, että nautit muiden auttamisesta ja asiakaspalvelusta, minkä takia haetkin kyseistä asiakaspalvelijan tehtävää. Tärkeää on siis paitsi kohdentaa hakemus haettuun tehtävään, tuoda esiin uutta tietoa ansioluettelon rinnalle.

Kiinnitä huomiota työhakemuksen kieleen

Kirjoita CV ja työhakemus aina samalla kielellä kuin työpaikkailmoitus on kirjoitettu. Jos kielestä mainitaan erikseen työpaikkailmoituksessa, muista noudattaa tätä ohjetta. Kirjoita asiallista ja hyvää kieltä. Muista kiinnittää huomiota myös kielioppiin ja tarkista mahdolliset kirjoitusvirheet. Ystävä tai perheenjäsen voi oikolukea työhakemuksen läpi, kun se on valmis.

Pidä hakemus riittävän ytimekkäänä

Työhakemus on tiivis, korkeintaan noin sivun mittainen teksti, jolla täydennetään ansioluettelon tietoja, ja jolla pyritään osoittamaan motivaatio tehtävää kohtaan. Pidä siis hakemus informatiivisena, mutta tiiviinä. 

Pidä sisältö ja rakenne selkeänä

Työhakemus on vapaamuotoinen teksti, mutta tietyt tiedot olisi hyvä löytyä hakemuksesta. Voit vastata esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Aloitus: Miksi haet kyseistä tehtävää? Eli mikä sai ja motivoi sinua hakemaan juuri tätä tehtävää juuri tästä yrityksestä? Herätä lukijan kiinnostus.
  • Toinen kappale: Miksi olisit hyvä haetussa tehtävässä ja miten vastaat työn vaatimuksiin? Kerro taustasi (koulutus, työkokemus) ja tuo esiin myös persoonaasi.
  • Kolmas kappale: Mitä sinulla on tarjottavana yritykselle? Minkälainen kollega olet, millaista palautetta olet saanut sekä miksi sovellut hakemaasi tiimiin tai yritykseen?
  • Lopetus: Lyhyt tiivistys siitä, miksi olet hyvä hakija. Tämä on myös sopiva kohta lisätä palkkatoive ja irtisanomisaika nykyisestä työstä, mikäli niitä on kysytty työpaikkailmoituksessa.
  • Huomioi tämä: Tiedostonimessä tulisi olla koko nimesi ja dokumentin tarkoitus, esimerkiksi ”Sukunimi Etunimi Työhakemus”. Palauta työhakemus (ja CV) PDF-muodossa. Muista myös lisätä yhteystiedot oikein!

Kirjoittaja Ella työskenteli Eilakaislan henkilöstövuokraus-tiimissä Helsingin toimistolla. Hänellä on kokemusta rekrytoinneista, työhyvinvoinnista ja henkilöstön kehittämisestä. Ella on koulutukseltaan sosiaalipsykologi ja sen kautta erityisesti ihmiset sekä heidän hyvinvointi työssä kiinnostavat.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja liity osaajayhteisöömme. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan osaajaprofiilin ansioluetteloineen, niin olet löydettävissä jatkuvasti sopiviin työmahdollisuuksiin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: