Onnistu työhaastattelussa myös etänä - vinkit videohaastatteluun

Kuluvana vuonna monet asiat, kuten työ, opiskelu ja harrastukset ovat mahdollisuuksien mukaan tapahtuneet etänä. Viikonloppulounaat perheen kesken Zoomissa, etäkahvitauot työpaikoilla ja luennot omalta kotisohvalta tuntuvat nyt uudelta normaalilta. Miksei työnhakukin siis siirtyisi aidosti verkkoon? Poikkeusajan jälkeen en välttämättä osallistuisi ryhmäliikuntatunnille Teamsin välityksellä, mutta työhaastatteluihin etäyhteys ja video ovat tulleet jäädäkseen.

Mikä videohaastattelu?

Videohaastattelu voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla - joko livenä tai ennakkoon nauhoitetuin kysymyksin ja vastauksin. Jälkimmäinen, monille jo tuttu tapa on hyvä työkalu esimerkiksi tilanteessa, jossa työnantaja on vastaanottanut suuren määrän hakemuksia ja jaottelu sopiviin kandidaatteihin on vaikeaa sekä aikaa vievää. Videotallenteiden pohjalta voidaan valita sopivat ehdokkaat henkilökohtaiseen haastatteluun, tallenteesta rekrytoija saa mielikuvan sinusta CV:si ja työhakemuksesi tueksi. Läpikäyn seuraavassa vinkkejä live-videohaastatteluun, näistä tärpeistä on varmasti kuitenkin myös ennakkonauhoituksissa hyötyä.

Varmista tekniikan toimivuus

Videohaastattelussa tekniikka on syytä olla kunnossa, tarkista siis tekniikan toimivuus hyvissä ajoin ennen haastattelua. Toimiiko kuva ja ääni? Käyttämällä kuulokkeita varmistat, ettei ääni lähde kiertämään ja häiritse haastattelua. Varmista, että nettiyhteytesi on tarpeeksi nopea ja laitteessasi tarpeeksi virtaa. Pidä tarvittaessa laitettasi latauksessa.

Tietokone on hyvä väline haastatteluun, mutta jos kuitenkin käytät puhelintasi, tue se pöydälle vaakatasoon niin, että saat kätesi vapaaksi. Näin pystyt välittämään haastattelijalle myös kehonkielesi. Älä jännitä tekniikkaa! Voit esimerkiksi tehdä testipuhelun ystävällesi ennen haastattelua ja kokeilla miltä videopuhelu tuntuu.

Tyypillisimpiä videohaastatteluun käytettyjä työkaluja ovat Teams, Zoom ja Google Meet. Varmista ennakkoon, että sinulle lähetetty linkki aukeaa hyvin koneellasi ja lataa tarvittaessa ajoissa mahdolliset lisäosat selaimeesi.

Valitse työhaastattelulle oikeanlainen sijainti

Rauhallinen, neutraali ja siisti tausta on haastattelussa tärkeää, näin kohdistat haastattelijan huomion itseesi. Taustan lisäksi on syytä rauhoittaa myös muu ympäristö, laita siis kännykkä äänettömälle, sulje turhat ohjelmat ja välilehdet koneeltasi ja varmista, ettei kukaan pääse häiritsemään sinua kesken haastattelun. Näillä vinkeillä pystyt keskittymään täysin asiaan ja annat itsestäsi ammattimaisen kuvan haastattelijalle.

Kiinnitä huomiota valaistukseen, vältä takaa tulevaa valoa, sillä se jättää kasvosi varjoon. Ulkoa tuleva luonnollinen valo on paras valinta, voit tehdä haastattelun esimerkiksi ikkunaa vasten. Jos haastattelu käydään illalla, lisää tarvittaessa valoa esimerkiksi pöytälampulla.

Muista kehonkieli  

Ajattele videohaastattelua ihan tavallisena työhaastatteluna. Katsekontakti on tärkeä, joten pyri katsomaan haastattelijaa ”silmiin” eli laitteesi kameraan. Voit pitää CV:si tai muita muistiinpanoja käden ulottuvilla, mutta älä kuitenkaan sorru ulkoa opeteltujen vastausten lukemiseen suoraan paperista. Kamera kannattaa asettaa silmien korkeudelle, jotta vastaanottaja tuntee olevan kanssasi samalla tasolla. Kuten työhaastattelussa yleensä: pukeudu siististi.

Onnea haastatteluun, ole rennosti oma itsesi ja hyvin se menee!


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: