Onnittelut, sinut on kutsuttu reaaliaikaiseen videohaastatteluun!

Työnhaku | Eilakaisla |

Videohaastattelu osana rekrytointiprosessia on varmasti tullut jo yhä useammalle vastaan, etenkin sen perinteisessä, nauhoitettavassa muodossa. Nauhoitettavan videohaastattelun lisäksi käytössä on myös reaaliaikainen, niin sanottu online-videohaastattelu, joka on kasvotusten tapahtuvan haastattelun kaltainen, mutta tehdään ”livenä” videon välityksellä ennalta sovittuna ajankohtana. Erona toteutustapojen välillä on se, että kutsu nauhoitettavaan videohaastatteluun lähetetään usein suuremmalle joukolle soveltuvia kandidaatteja, kuin jolle online –videohaastattelu järjestetään. Videotallenteiden pohjalta voidaan valita sopivat ehdokkaat henkilökohtaiseen haastatteluun varsinkin, jos hakijoita on suuri määrä tai halutaan saada lisätietoa jostakin erityisosaamisesta, kuten kielitaidosta. Tyypillisesti videohaastattelua seuraa vielä yksi tai useampi henkilökohtainen haastattelu.

Työnhakijalle Online-videohaastattelu sisältää paljon tuttuja elementtejä sekä nauhoitettavista - että kasvokkain tapahtuvista haastatteluista. Tärkeimmät mielessä pidettävät asiat ovat seuraavat:

Ole ajoissa
Online-haastattelussa kirjaudut sovittuna aikana videoneuvottelutilaan,  joten samalla tavoin kuin kasvotusten tapahtuvassa haastattelussa, ole ajoissa.

Kiinnitä huomiosi visuaalisiin seikkoihin
Huolehdi riittävästä valaistuksesta ja katso, että tausta on haastatteluun soveltuva. Pukeudu videohaastatteluun tehtävän edellyttämällä tavalla ja katso suoraan kameraan. Aseta kamera silmiesi korkeudelle.

Huolehdi tekniset asiat kuntoon
Tarkista, että äänesi kuuluu selkeästi ja huolehdi, ettei häiriötekijöitä tule taustalle (muista laittaa esim. puhelimesi äänettömälle). Voi olla hyvä varata lasi vettä lähettyville.

Tutustu etukäteen, miten toimit teknisissä ongelmatilanteissa
Pysy rauhallisena jos näin käy ja pahoittele mahdollisia häiriötekijöitä.

Valmistaudu miettimällä etukäteen vastauksiasi
Jos jokin kysymys sinut kuitenkin yllättää, voit rauhassa miettiä vastaustasi hetken.
 
Ole rohkeasti oma itsesi ja unohda turha itsekritiikki
Videohaastattelussa katsotaan kokonaiskuvaa persoonan kannalta ja arvioidaan, miten esimerkiksi istut työyhteisöön ja tiimiin. Viestinnälläsi pystyt tuomaan esiin motivaatiotasi entistä vahvemmin.

Vastaa kysymyksiin selkeästi ja ytimekkäästi
Jos mahdollista, tuo esiin käytännön esimerkkejä havainnollistamaan vastauksesi. Älä unohda hengittää - pidä pieniä hengähdystaukoja tarvittaessa. Voit halutessasi tarkastella omia muistiinpanojasi tai ottaa CV:si avuksesi.

Videohaastattelut ovat aina erinomaisia paikkoja tuoda esiin persoonaa, motivaatiota sekä luonteenominaisuuksia, joita ei kirjallisessa muodossa samalla tavalla pysty osoittamaan. Olet jo vakuuttanut matkasi ensimmäiselle kierrokselle CV:si ja hakemuksesi perusteella, joten unohda turha jännitys ja luota itseesi!

 

Kirjoittaja Taru Sievänen työskenteli Eilakaislalla henkilöstökonsulttina ja tiiminvetäjänä. Hänellä on monipuolista kokemusta toimihenkilö- ja asiantuntijatason henkilöstövuokrauksesta ja rekrytoinnista sekä kansainvälisten asiakkuuksien rekrytointitarpeiden parissa työskentelystä.


 
Lue myös erilaisista työhaastatteluista > sekä vinkkimme

Katso avoimet työpaikat!

Lisää luettavaa: