Rekryammattilaisen 5 vinkkiä videohaastatteluun

Viime päivinä työelämään liittyen on mediassa pohdittu, miten työnhaku muuttuu ja mitkä trendit nostavat päätään työnhaussa. Yksi kiistaton trendi on videohaastattelut, joita voidaan toteuttaa joko livenä tai ennalta nauhoitetuin kysymyksin ja vastauksin. Tässä vinkkimme rekrytoijan näkökulmasta videoesiintymisessä menestymiseksi:

Liiallinen itsekritiikki romukoppaan!

Ensimmäinen reaktio videohaastattelukutsun putkahtaessa sähköpostiin on monella paniikki. Paniikki siitä, miltä näyttää ja kuulostaa videolla, osaako sanoa oikeat asiat ja monta muuta paniikinomaista ajatusta. Kannattaa ajatella, että video nauhoitetaan ihmiseltä ihmiselle, ei työnhakijalta rekrytoijalle, tällainen ajattelutapa poistaa suorituspaineita videoinnista huomattavasti.

Klisee: Ole oma itsesi!

Tämä kohta on tärkein kaikista. Videohaastattelun avulla halutaan saada lisää vihiä ihmisestä CV:n takana. Rekrytoijan tehtävä on selvittää hakijan CV-tietojen lisäksi, miten henkilö soveltuu persoonaltaan ja olemukseltaan uuteen työyhteisöön. Videohaastattelu antaa oivan mahdollisuuden työnhakijalle kertoa itsestään muutakin kuin sanoja paperilla. On tärkeää olla oma itsensä jo videohaastattelussa, sillä hyvin usein videohaastattelu on hakemuksen lähettämisen jälkeen ns. ensimmäinen haastattelukierros, jonka perusteella valitaan henkilöt jatkoon niin sanotuille live-haastattelukierroksille.

Kiinnitä huomio teknisiin seikkoihin!

Luo visuaalisuudella hyvä ensivaikutelma. Kiinnitä huomiota siihen, että videohaastattelussa ääni kuuluu hyvin, valaistus on riittävä ja tilanne, jossa videohaastattelun suoritat, on rauhallinen. Valoisa tila, selkeä kuva ja ääni, sekä rauhallinen ympäristö ovat tärkeitä tekijöitä ja antavat rekrytoijankin keskittyä tärkeimpään – työnhakijan puheeseen ja vastauksiin. Muista myös työhaastatteluun sopiva pukeutuminen.

"On tärkeää olla oma itsensä jo videohaastattelussa, sillä hyvin usein videohaastattelu on hakemuksen lähettämisen jälkeen ns. ensimmäinen haastattelukierros, jonka perusteella valitaan henkilöt jatkoon niin sanotuille live-haastattelukierroksille.

Älä viivyttele!

Lähes aina videohaastattelukutsussa pyydetään vastaamaan videohaastattelukutsuun tiettyyn päivään mennessä. Yleisesti ottaen kutsuun kannattaa kuitenkin vastata niin nopeasti kuin suinkin vain mahdollista. Tämä antaa hyvän kuvan rekrytoijalle ja kertoo innostuksestasi ja siitä, että pystyt reagoimaan asioihin nopeasti.

Luonnollisuus

Videovastauksia nauhoittaessa tai livehaastattelussa höpöttäessä voi tulla pakottava tarve tuijottaa pienen pieneen web-kameran linssiin, jolloin olemus helposti jäykistyy puhuvaksi patsaaksi. Tähän ei ole tarvetta. Videolla voi aivan huoletta esiintyä asiallisen rennosti, katsoa välillä sivulle tai omia muistiinpanojaan tai vaikkapa ohi kamerasta. Tämä on aivan normaalia ja näyttää rekrytoijankin silmissä jopa luonnollisemmalta tavalta puhua kameralle kuin kolmen minuutin lasittunut katse. Eli video-otoksia ei ainakaan tällaisten asioiden takia tarvitse nauhoittaa monia kertoja uudelleen, vaikka ne itsestä tuntuisivatkin ”virheiltä”.

Summa summarum; videohaastattelua ei kannata arastella, se on jo nyt nykypäivää ja tulee varmasti yleistymään entistä enemmän ajankäytön tehostamisen ja tämänkin teknologian hienouden ymmärtämisen myötä!


Kirjoittaja Karoliina Heikkinen työskenteli henkilöstökonsulttina Eilakaislalla.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: