Työnhakijan aika ja miten se kannattaa käyttää

Työsuhteen loppuminen on suuri elämänmuutos, joka parhaassa tapauksessa antaa irtisanotulle mahdollisuuden miettiä suuntaansa uudelleen. Vuosia kestänyt työsuhde on saattanut jo kauan tuntua pakkopullalta, mutta turvallisesta tilanteesta on ollut liian vaikea hypätä tuntemattomaan. Työttömäksi jääminen antaa parhaimmassa tapauksessa mahdollisuuden tarkastella uudelleen omaa elämäänsä ja valintojaan. Tärkeintä tilanteessa on säilyttää hyvä asenne, motivaatio ja itseluottamus.

Anna itsellesi aikaa

Töiden loppuessa ensimmäisen asia, mitä työttömäksi jääneen henkilön kannattaa tehdä, on antaa itselle aikaa rauhoittumiselle ja uuden tilanteen tarkastelulle. Vanhat ja uudet unelmat kannattaa nyt kaivaa esiin.

Hengähdystauon aikana on itsensä fyysisen sekä henkisen hoitamisen ohella tärkeää kartoittaa omaa osaamistaan, kokemustaan sekä vaihtoehtojaan. Yhtä tärkeää on käsitellä työttömäksi jäämisen aikaan saamat tunteet ja hyväksyä uusi tilanne sekä suhtautua tulevaisuuteen myönteisesti ja avoimin mielin. Hengähdystauko näkyy työnhakijassa itsevarmuutena ja tasapainoisuutena, joka parantaa huomattavasti työnsaannin mahdollisuuksia.

Päiväohjelman ja rutiineiden tärkeys

Normaalien arkirutiineiden muuttuessa kokonaan, on tärkeää pitää kiinni jonkinlaisesta päiväohjelmasta ja hankkia uusia rutiineja. Pitkä aamulenkki, aamiainen suosikkikahvilassa, uuden harrastuksen aloittaminen, ystävien tapaaminen tai mökille lähteminen keskellä viikkoa rytmittävät mukavasti viikkoa. Työttömyyteen kannattaa ennen kaikkea suhtautua mahdollisuutena tehdä kaikkia niitä asioita, joita ei aiemmin pystynyt tekemään.

Päiväohjelman säilyttäminen, harrastaminen ja huolenpito verkostoista estävät passivoitumisen. Harrastusten ohella myös uusien taitojen hankkiminen ja lisäkouluttautuminen auttaa päiväohjelman säilyttämisessä. Tärkeintä on kuitenkin se, että päivissä säilyy ohjelma, eikä työtön jää paikoilleen. Ei se mitä teet, vaan se, että teet jotain. Luomalla katseen tulevaisuuteen, olet jo matkalla eteenpäin.

Päiväohjelman säilyttäminen, harrastaminen ja huolenpito verkostoista estävät passivoitumisen

Työnhaun dokumentit kuntoon

Menneisyyttä ei kannata miettiä sen enempää kuin, että käsittelee irtisanomisen. Muutokseen liittyvien tunteiden läpikäynti on hyödyllistä ja auttaa eteenpäin pääsemisessä. Muistathan, ettei työ määrittele arvoasi ihmisenä. Keskity vahvuuksiisi. Pohdi, mitä kaikkea voisit osaamisellasi tehdä.

Työnhakuprofiilien, kuten LinkedIn-profiilin, luominen ja päivittäminen, omien hakemuspapereiden ja ansioluettelon päivittäminen sekä tiedottaminen työnhaustaan omille verkostoille ja sosiaalisessa mediassa ovat ensimmäisiä toimia työnhakuprosessissa. Muista, että ansioluettelon räätälöiminen haettavan tehtävän mukaan on sallittua ja erittäin suositeltavaa. Tuo ansioluettelossa esille juuri niitä asioita, jotka kiinnostavat kyseistä työnantajaa.

Tarkastele eri kanavia hakea töitä. Henkilöstöpalveluyritykset, sosiaalinen media, rekrytointitapahtumat, messut, verkostot, ystävät ja sukulaiset. Ole avoin tilanteestasi ja kerro, että olet käytettävissä uusiin työtehtäviin. 

Muista nämä!

Työnhakuun liittyy monia neuvoja, joista hyvän asenteen, motivaation ja itseluottamuksen säilyttäminen ovat kaikkein tärkeimpiä. Luota omaan osaamiseesi ja lähde rohkeasti tavoittelemaan uutta suuntaa!
 


Kirjoittaja Kati Blinnikka-Pullola työskenteli henkilöstökonsulttina Eilakaislalla. Hänellä on vuosien kokemus rekrytoinneista sekä muutosvalmennuksista.


Lue myös erilaisista työhaastatteluista > sekä vinkkimme

Lisätietoa uudellensijoitusvalmennuksistamme täältä > 


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

 

Lisää luettavaa: