Uusi työpaikka? Huomioi nämä asiat työsopimusta tehdessäsi

Työnhaun päämääränä on edetä prosessissa mahdollisimman pitkälle, ja tietysti aivan päätyyn asti. Kun piinaava odotus päättyy puheluun “Onneksi olkoon uudesta työpaikasta!”, on fiilis ennen kaikkea huojentunut, innostunut ja motivoitunut, jopa hieman jännittynytkin sen suhteen, mitä uusi työ lopulta tuokaan tullessaan. Vaikka tuntisitkin suunnatonta tarmoa ryhtyä heti tuumasta toimeen ja työntää kädet saveen, loppuvaiheen hötkyilyyn ei kannata sortua. Edessä on vielä työsopimuksen allekirjoitus, johon liittyen kannattaa huomioida muutama tärkeä asia.

Työsopimus on dokumentti, jossa työntekijä ja työnantaja sopivat kirjallisesti työsuhteesta ja sen ehdoista. Työsopimukseen ei sovi kirjata mitä tahansa, vaan tiettyjä rajoittavia tekijöitä ovat muun muassa työsopimuslaki, työaikalaki sekä vuosilomalain säännökset. Työntekijänä voit halutessasi pyytää työsopimuksen etukäteen nähtäväksesi tai vähintään varmistaa, että sinulla on riittävästi aikaa tutustua siihen allekirjoitustapaamisessa.

Perustietoja työsopimuksella ovat työntekijän henkilötiedot, yrityksen tiedot, pääasialliset työtehtäväsi sekä työntekopaikka ja työaikajärjestelyt. Oleellista on myös tieto työn aloitus- ja päättymisajankohdasta (mikäli kyseessä on määräaikainen työsopimus) sekä palkkatiedot ja noudatettava työehtosopimus. Määräaikaiseen työsuhteeseen liittyen työsopimuksella tulee olla kirjattuna selkeästi määräaikaisuuden peruste. Muita tietoja työsopimuksella ovat tieto irtisanomisajasta sekä sopimus mahdollisesta koeajasta.

Lue aina työsopimus huolellisesti ennen sen allekirjoittamista ja varmista työantajaltasi, mikäli et ymmärrä jotakin kohtaa sopimuksessa. Mikäli kaikki näyttää hyvältä ja sovitut asiat ovat selkeästi kirjattuna työsopimukseen, voit hyvillä mielin allekirjoittaa uuden työsopimuksesi. Allekirjoittamalla työsopimuksen molemmat sopijapuolet hyväksyvät sen ehdot. Muista vielä varmistaa, että saat mukaasi toisen kappaleen työsopimuksesta.

Työsuhde astuu voimaan työsopimukselle kirjatusta ensimmäisestä päivästä alkaen. Vihdoin pääset näyttämään kykysi ja osaamisesi uusien työtehtävien parissa!

Onnea ja menestystä uuteen työhön!


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

 

Kirjoittaja Kaisa Mäkelä työskenteli henkilöstökonsulttina Eilakaislalla. Hänellä on useamman vuoden kokemus henkilöstöpalvelualalta sekä konsultin tehtävistä että asiakkuuksien hoidosta.

Lisää luettavaa: