Vuokratyössä ei jämähdä

Uratarinat | Eilakaisla |

Pitkän uran Eilakaislalla tehneelle Riitta Bergrothille vaihtelu on tärkeämpää kuin vakaa leipä.

Eilakaislalle Riitta Bergroth tuli jo 1970-luvun lopulla. Kielten opinnot yliopistolla olivat kesken, ja tarkoituksena oli kerätä pientä tienestiä opintojen ohessa. Nyt, lähes 40 vuotta myöhemmin, Riitta tekee edelleen Eilakaislan kautta erilaisia toimisto- ja tekstinkäsittelytöitä.

Riitan toiveena on nimenomaan ollut osa-aikainen työ, sillä vuokratyön lisäksi hän työllistää itsensä freelance-suomentajana. Työt täydentävät toisiaan. ”Nämä keikkatyöt tuovat hyvää vaihtelua ja vastapainoa käännöstöille”, Riitta toteaa.

Vuokratyö on monipuolista

Riitta kertoo työtehtävien olevan vaatimustasoltaan kirjavia. Vuokratyössä pääsee haastamaan itsensä. On palkitsevaa, kun näkee ja oppii uutta. Toisaalta välillä on kiva mennä paikkaan, jossa tietää, että hommat sujuvat kuin itsestään. ”Työpaikoilla oppii erilaisia työtapoja ja pysyy ajan hermolla tietotekniikan kanssa”

" Työpaikoilla oppii erilaisia työtapoja ja pysyy ajan hermolla

Viime syksystä lähtien Riitta on työskennellyt Eilakaislan kautta kokoussihteerinä. Työtä on harvakseltaan joka toinen kuukausi aina muutaman päivän ajan. Kokouksissa Riitta on läsnä, mutta muuten hän työskentelee etänä. Pöytäkirjojen viimeistely onnistuu kätevästi myös kotoa käsin.

Välillä Riitta on pitänyt taukoa keikkailusta ja keskittynyt kääntäjän töihinsä, mutta aina lopulta hän on palannut takaisin Eilakaislalle.


Eilakaisla avaa ovia


Joskus työnantajat ihmettelevät, miksei Riitta ole vakituisessa työsuhteessa. Riitalle vuokratyö on kuitenkin ollut oma valinta. Eilakaislan kautta pääsee kokemaan monenlaista. Ikinä tiedä, millaisia mahdollisuuksia tulee eteen. ”Eilakaisla avaa portteja sellaisiin paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi. Monesti olen toimeksiantajan luona ajatellut, etten olisi tässä ilman Eilakaislaa”, Riitta kertoo.

Yhteistyö Eilakaislan kanssa on sujunut hyvin. ”Täällä on hyvät ihmiset töissä. Asiat hoituvat ja tukea saa tarvittaessa”, Riitta kertoo hymyillen.

" Täällä on hyvät ihmiset töissä. Asiat hoituvat ja tukea saa tarvittaessa.


Olipa toimiala ja tehtävä mikä hyvänsä, Riitta pärjää ja hoitaa työtehtävänsä kunnialla. Kokemusta on lääkäreiden saneluiden purkamisesta aina juridisten tekstien käsittelyyn asti. Taidot on noteerattu myös asiakasyrityksissä, jotka usein keikan jälkeen kyselevät Riittaa takaisin.


Työ kannattaa aina

Riitan mielestä vuokratyötä pelätään turhaan. Jokainen työsuhde voi toimia meriittinä jatkossa.

”Kannustan kaikkia lähtemään lyhyellekin keikalle. Jos työntekijä pääsee näyttämään, mitä osaa ja millainen on, siitä voi aueta uusia mahdollisuuksia. Usein minutkin on palkattu parin viikon pestiin, mutta keikka on lopulta venynyt vuosien mittaiseksi”.

Teksti ja kuva: Hanna E. Yrjölä

Lisää luettavaa: