Pelaser ja Eilakaisla auttoivat yhdessä ukrainalaisia asettumaan Suomeen

Uratarinat | Eilakaisla |

Ukrainan kriisin vuoksi Suomeen on saapunut valtava määrä ukrainalaisia, jotka yrittävät sopeutua uuteen elämään vieraassa maassa. Sodan alkaessa huhtikuussa Dmytro Chyrkov, Max Baranov, Iryna Sushko, Yulia Arabadzhi ja Viktor Arabadzh pakenivat Suomeen. He löysivät Etelä-Savosta vakituisen asuinpaikan sekä uuden työpaikan. Eilakaisla auttoi ukrainalaisia uudessa elämänvaiheessa yhteistyössä paikallisen vastaanottokeskuksen, KasvuEsedun ja Pelaserin kanssa.

”Olimme kotikylässämme, kun sota alkoi. Ensimmäisestä päivästä lähtien olimme miehitysvallan alla. Olimme asuneet siellä kaksi kuukautta, kun päätimme muuttaa pois. Mariupolin kaupungin miehityksen jälkeen lähdimme Venäjän alueelle, minkä jälkeen ylitimme Suomen rajan”, kertovat Dmytro, Max, Iryna, Yulia ja Viktor.

Työllistyminen integroitumisen lähtökohtana

Ukrainalaiset ystävät asettuivat Mikkeliin ja alkoivat heti etsiä töitä omasta aloitteestaan muun muassa paikallisen KasvuEsedun avulla. Työn etsiminen pakolaisena vieraassa maassa oli haastavaa, mutta onneksi apu oli lähellä. KasvuEsedu lähestyi yhteistyöehdotuksella paikallista ohutlevymetallin alihankkijaa Pelaseria, joka tarttui tilaisuuteen ja pyysi pitkäaikaista kumppaniaan Eilakaislaa auttamaan työsuhteiden hoidossa. KasvuEsedu auttoi ukrainalaisia tiiviisti ja yhteistyö heidän, Pelaserin ja Eilakaislan välillä mahdollisti ystävien työllistämisen. Rekrytointiprosessin aikana Eilakaislan ammattilaiset olivat mukana auttamassa hakijoita muun muassa saamaan suomalaiset verokortit.

”Kokeilimme erilaisia tapoja löytää töitä – sähköpostien kirjoittamista työnantajille, puheluita, työnhakua TE-toimiston kautta. Yhtäkkiä saimme puhelun työmahdollisuudesta sekä apua tarvittaviin lupiin ja asiakirjoihin Pelaserilla työskentelyyn. Sen jälkeen tapasimme Pelaserin Jukka Larkalan. Hän järjesti meille kierroksen tehtaalla sekä kertoi hieman yrityksestä ja työoloista. Kaikki vaikutti siistiltä, joten päätimme tarttua tilaisuuteen ja aloittaa työt”, ystävät kuvailevat yhteisesti.

Uudet työntekijät otettiin yrityksessä lämpimästi vastaan ja lyhyen perehdytyksen jälkeen he olivat valmiita työntekoon. Ukrainalaiset työskentelevät tuotannon eri vaiheissa, mutta heistä jokaisella on yhtä myönteinen kokemus Suomessa työskentelystä.

”Työskentelen särmäyskoneella, jossa teen erilaisia taivutuksia metalliosille asiakkaidemme tarpeiden mukaan. Miellyttävintä työssäni on se, että oman työn tulokset näkyvät välittömästi. Pidän kaikista tehtaalla työskentelevistä ihmisistä, sillä suomalaiset ovat ystävällisiä, avarakatseisia ja iloisia. Kaikki ovat valmiita auttamaan milloin tahansa, ja tehtaalla on mahtava ilmapiiri, mikä auttaa tuntemaan itsensä osaksi tiimiä. Eilakaisla on ollut meille valtava tuki työllistymisprosessissamme. He ovat vastanneet kaikkiin kysymyksiimme kohteliaasti ja nopeasti”, Dmytro lisää.

Pelaser ja Eilakaisla kannustavat yrityksiä auttamaan ukrainalaisia kriisin keskellä

Pelaser on tehnyt Eilakaislan kanssa pitkään yhteistyötä sopivan työvoiman löytämiseksi. Eilakaisla tarjoaa Pelaserille henkilöstövuokrausta, eli Eilakaisla hoitaa muun muassa vuokratyöntekijöidensä palkanmaksun ja muut henkilöstöhallinnolliset tehtävät. Pelaserin markkinointi- ja laatupäällikkö Ville-Pekka Mäkeläisen mukaan yhtiö näkee ukrainalaisten auttamisessa molemminpuolista hyötyä. Uudet työntekijät ovat löytäneet paikkansa nopeasti, ja heistä on tullut korvaamaton osa työyhteisöä.

”Työvoimaa on nykyään vaikea löytää, joten Eilakaisla on liiketoimintamme kannalta erittäin tärkeä kumppani nyt ja tulevaisuudessa. Olemme saaneet Ukrainasta laadukasta työvoimaa, sillä he ovat avoimia ja innokkaita työhön. Eilakaisla on ollut erittäin joustava kumppani rekrytoinneissamme, ja olemme tietysti iloisia voidessamme auttaa ukrainalaisia tässä surullisessa tilanteessa”, Ville-Pekka kuvailee.

Myöhemmin Pelaserille on mennyt Eilakaislan kautta myös lisää ukrainalaisia työntekijöitä. Kiitos KasvuEsedun hyvien neuvojen, rekrytoinnit on pystytty hoitamaan Eilakaislalla nyt itsenäisesti. 


Lisää luettavaa: