Hyvä työhakemus keskustelee – paras neuvottelee jo työpaikasta

Ansioluettelo on työnhaussa tärkeä, mutta lähes yhtä tärkeä työnsaannin kannalta on hyvä työhakemus, joka toimii sisäänheittäjänä ja houkuttelee lukemaan ansioluettelon. Lue vinkkimme, joilla sinunkin työhakemuksesi neuvottelee työpaikasta!

Tyohakemus_847x282.png

1. Hyvä työhakemus aloittaa vastaamalla kysymykseen miksi

Jokin sai sinut tarttumaan juuri tähän työpaikkailmoitukseen, mikä se oli? Oliko se unelmiesi työ vai huippukiinnostava yritys? Vai vastasiko tehtävä juuri sinun osaamistasi? Työhakemus kannattaakin aloittaa kertomalla, miksi juuri tämä työpaikka kiinnostaa ja miksi koet, että juuri sinä olet se oikea henkilö hoitamaan tehtävää.

Hyvä työhakemus sisältää vakuuttamista, itsensä ja oman osaamisen arvostamista ja sen markkinoimista. Toisinaan vaatii tarkkuutta löytää, mikä aiemmasta työkokemuksesta, koulutuksesta ja osaamisesta on juuri tälle yritykselle ja tähän työtehtävään sopivaa.

2. Ytimekästä ja lukemaan houkuttelevaa

Jos ansioluettelon tulee olla tiivis, asiapitoinen ja luetelmatyyppinen, niin työhakemuksen voi kirjoittaa persoonallisemmin ja kuvailevammin, kuitenkin välttäen rönsyilyä ja ytimekkäästi asiaan keskittyen. Yksi sivu riittää työhakemuksen pituudeksi.

Työhakemuksessakaan ei kannata olla liian tuttavallinen, vaan mieluummin pitäytyä asialinjalla. Teksti kannattaa aina tarkistaa ja vaikka antaa ystävälle luettavaksi, jotta sinne ei vahingossakaan jää kirjoitusvirheitä.

3. Tukea työpaikkailmoituksesta

Työhakemusta tehdessä kannattaa pitää työpaikkailmoitus näkyvillä ja tarkistaa, mitä siellä olikaan hakijalta toivottu. Tehtävänäsi on vakuuttaa työnantaja siitä, että juuri sinä täytät tehtävässä vaadittavat ominaisuudet.

Hyvässä työhakemuksessa kannattaa nostaa esille ja perustella keskeisimmät kriteerit, millä uskot olevasi muita vahvemmilla työpaikan saannissa samoin kuin osoittaa, että tunnet yritystä ja sen toimintaa. Huomioi myös, että et toista samoja lauseita kuin ansioluettelossa.

4. Puutteita ei kannata pelätä

Harvoin käy niin, että kaikki työpaikassa vaadittavat ominaisuudet vastaavat hakijan osaamista, vaikka lähelle vastaavuutta tuleekin pyrkiä. Työhakemuksessa voi huomioida puuttuvat taidot kertomalla, mitä muuta sinulta löytyy tai jos olet panostanut juuri tuon alueen kehittämiseen. Tärkeää kuitenkin on, että kaikki kirjoitettu on totta, ja että sitä tukevat myös ansioluettelossa annetut tiedot.

5. Lopetuskin on tärkeä

Työhakemuksen loppuun tulee palkkatoive, jos sitä on pyydetty. Työhakemus kannattaa lopettaa positiivisesti ja kiinnostuksesi vielä osoittamalla. Yhtä tärkeää kuin on muistaa kirjoittaa vastaanottajan tiedot oikein, muista lisätä myös oma nimesi loppuun yhteystietojen kera.