1. Selkeä ja johdonmukainen rakenne

>

Työstä itsellesi yksi ns. pääansioluettelo, johon listaat kaiken työkokemuksesi ja osaamisesi. Tämä helpottaa sinua jatkossa, kun räätälöit ansioluetteloasi aina haettavan paikan vaatimusten mukaan. CV:stä kannattaa heti työstää myös kieliversiot. Jos työpaikkailmoitus on esimerkiksi englannin kielellä, tulee sinun lähettää englannin kieliset versiot sekä hakemuksestasi että ansioluettelostasi.

Ansioluettelon ensimmäiseltä sivulta on hyvä löytyä koulutus- ja työkokemustiedot. Jos työkokemusta ei ole vielä kertynyt, voit laittaa koulutuksen ensimmäiseksi ja vastaavasti, jos tarvittavaa kokemusta on jo kertynyt merkittävä määrä, kannattaa aloittaa sillä. Merkitse työsuhteiden ja opintojen pituudet johdonmukaisesti samalla tavalla, ts. joko kuukauden tai päivämäärän tarkkuudella.

Rakenna ansioluettelosi esimerkiksi seuraavien pääotsikoiden mukaan:

  • henkilötiedot
  • työkokemus
  • koulutus
  • kieli- ja IT-taidot
  • luottamus- ja järjestötoiminta
  • harrastukset
  • suosittelijat

Käytä selkeitä luetelmia, lyhyitä ja ytimekkäitä virkkeitä sekä mielellään vain yhtä kirjasinlajia.

 

2. Visuaalisia tehokeinoja harkinnan mukaan

>

CV:ssä voi olla luova maltillisesti ja tyylikkäästi. Tehtävistä riippuen, esimerkiksi markkinoinnin ja viestinnän tehtäviä hakiessa, voi CV:ssäkin osoittaa enemmän luovuutta. Yleisesti ottaen turhia kikkailuja kannattaa  kuitenkin välttää, joten käytä lihavointeja, alleviivauksia ja värejä harkiten. Testaa, että CV:si näyttää hyvältä myös mustavalkotulosteena. Yleensä liukuväritaustoja kannattaa välttää.

 

3. Asetu lukijan asemaan

>

Työstäessäsi ansioluetteloasi, muista asettua lukijan – eli työnantajan – asemaan: nosta esiin sitä osaamistasi, mikä on olennaista hakemasi työpaikan kannalta. Käytä työpaikkailmoituksessa käytettyjä sanoja, tiivistä tekstiä ja karsi tarpeeton, jotta ansioluettelosi vastaa avoinna olevan työpaikan vaatimuksiin.

 

4. Aseta työkokemus ja koulutus aikajärjestykseen

>

Aseta työkokemus ja koulutustiedot aikajärjestykseen. Nosta tuorein kokemus aina listan ensimmäiseksi. Jos sinulla on pidempi poissaolojakso (perhevapaa, työttömyys tms.), älä jätä sitä kertomatta, vaan avaa myös se ja mieti, oliko tuolloin jotain, mitä teit osaamisesi ylläpitämiseksi tai kehittämiseksi.

 

5. Ole rehellinen

>

Ole rehellinen ja avoin, kun arvioit kielitaitoasi, kerrot työkokemuksestasi tai työkokemuksesi pituudesta. Kerro ansioluettelossasi myös, mikäli kyseessä oli osa-aikatyö tai harjoittelu. Tittelin lisäksi avaa toimenkuvaasi kertomalla tarkemmin, mitä juuri hakemasi työn kannalta olennaisia työtehtäviä hoidit ja mitä tuloksia sait aikaan. Muista kertoa myös tunnustuksista, esim. ”kuukauden myyjä” –titteli kannattaa tuoda esille omana kohtanaan.

 

6. Kuva antaa kasvot

>

Suurin osa työnantajista arvostaa jos olet liittänyt ansioluetteloosi asiallisen ja ammattimaisen kuvan itsestäsi.

 

7. Suosittelijat

>

Lisää halutessasi suosittelijoiden yhteystiedot ansioluettelosi loppuun tai maininta, että suosittelijoiden tiedot ovat pyydettäessä saatavilla. Muista aina kysyä suosittelijalta lupa etukäteen.

 

8. Älä unohda yhteystietoja!

>

Varmista, että CV:stäsi löytyvät ajan tasalla olevat yhteystietosi. Listaa myös linkit sosiaalisen median profiileihisi (esim. LinkedIn, Twitter, Facebook), mikäli haluat ko. profiilitietojen olevan työnantajan käytettävissä.

 

9. Tarkista oikeinkirjoitus

>

Melkein valmista! Nyt on tärkeä varmistaa, että tekstisi on kieliopillisesti virheetöntä - siten annat itsestäsi hyvän kuvan. Käytä tarkistukseen esimerkiksi Wordin oikolukuohjelmaa tai anna CV:si luettavaksi tutulle. Ja muistathan huomioida työpaikkailmoituksessa käytetyn kielen: jos ilmoitus on laadittu englanniksi, tulee myös työnhaun dokumenttien olla englanniksi.

 

10. Lähetä ansioluettelosi pdf-muotoisena

>

Lähetä ansioluettelosi mielellään pdf-muotoisena, jotta CV:si avautuu vastaanottajalle varmasti sen näköisenä kuin olet tarkoittanut. Muista nimetä pdf omalla nimelläsi, esim. ”Etunimi Sukunimi CV”, helpotat sillä hakemuksia käsittelevän henkilön työtä.

Katso malli toimivasta ansioluettelosta täältä> Huom!  Mallissa tarvittava sisältö, mutta muistathan personoida pohjaa. 

Voit myös hyödyntää valmiita pohjia, ks. esimerkiksi Oikotien sivuilta löytyvät CV- ja työhakemuspohjat.

Vinkki: huolellisesti täytetyn LinkedIn-profiilin saa vietyä pdf-muotoiseksi CV:ksi yhdellä napin painalluksella!

 

Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme! Jos et juuri nyt löydä kiinnostavaa työmahdollisuutta, voit halutessasi liittyä suoraan osaajayhteisöömme. Osaajayhteisön jäsenenä olet jatkuvasti löydettävissä lukuisiin työmahdollisuuksiin. 

Katso avoimet työpaikat  Liity osaajayhteisöömme

Tutustu vinkkeihimme alla olevista blogeista ja liity osaajayhteisöömme.

Näin laadit hyvän CV:n myynnin ja asiakaspalvelun tehtäviin

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota CV:n laatimisessa, kun haet myynnin tai asiakaspalvelun tehtäviin? Lue vinkit Tero Ojaniemen blogista!
Lue lisää

3 vinkkiä, joilla CV:si jää rekrytoijan mieleen!

Hyvin rakennettu, selkeä ja mieleenpainuva CV eli ansioluettelo on yksi keskeisimpiä asioita, jolla on mahdollista erottautua työnhakijamassasta positiivisella tavalla. Lue henkilöstökonsulttimme...
Lue lisää

Rekrytoijan vinkit nuorelle työnhakijalle!

Nuoren työnhakijan kohdalla työn hakemiseen ja työpaikan saamiseen vaikuttavat monet eri asiat. Lue henkilöstökonsulttimme Heidi Martiala-Welinin blogista, kuinka selättää työnhakuun liittyvät...
Lue lisää

Näytä lisää