Rekrytointikonsulttimme vinkit parempaan ansioluetteloon (CV)!

Ansioluettelo eli Curriculum Vitae (CV) viittaa elämän kulkuun ja on yksi työnhakijan tärkeimmistä työnäytteistä työtä hakiessa. Siinä tiivistetään työnhakijan työhistoria haetun työn näkökulmasta. Ansioluettelon tekemiseen kannattaa panostaa ja varata aikaa, jotta ansioluettelo on rakenteeltaan selkeä ja johdonmukainen. Lue seuraavat vinkkimme erinomaiseen ansioluetteloon!

Ansioluettelo-eli-CV_847x282.png

1. Selkeä ja johdonmukainen rakenne

Työstä itsellesi yksi ns. pääansioluettelo, johon listaat kaiken kokemuksesi ja osaamisesi. Tämä helpottaa jatkossa, kun räätälöit ansioluetteloasi haettavan paikan vaatimusten mukaan. CV:stä kannattaa heti työstää myös kieliversiot. Liitä ansioluettelo työpaikkahakemukseen aina työpaikkailmoituksen kielellä.

Ansioluettelon ensimmäiseltä sivulta on hyvä löytyä koulutus- ja työkokemustiedot. Jos työkokemusta ei ole vielä kertynyt, voi koulutuksen laittaa ensimmäiseksi ja vastaavasti, jos tarvittavaa kokemusta on jo kertynyt merkittävä määrä, kannattaa aloittaa sillä. Merkitse työsuhteiden ja opintojen pituudet johdonmukaisesti samalla tavalla, ts. joko kuukauden tai päivämäärän tarkkuudella.

Rakenna ansioluettelosi esimerkiksi seuraavien pääotsikoiden mukaan:

  • henkilötiedot
  • työkokemus
  • koulutus
  • kieli- ja IT-taidot
  • luottamus- ja järjestötoiminta
  • harrastukset
  • suosittelijat

Käytä selkeitä luetelmia, lyhyitä ja ytimekkäitä virkkeitä sekä mielellään vain yhtä kirjasinlajia.

2. Visuaalisia tehokeinoja harkinnan mukaan

CV:ssä voi olla luova maltillisesti ja tyylikkäästi. Tehtävistä riippuen, esimerkiksi markkinoinnin ja viestinnän tehtäviä hakiessa, voi CV:ssäkin osoittaa enemmän luovuutta. Yleisesti ottaen turhia kikkailuja kannattaa  kuitenkin välttää, joten käytä lihavointeja, alleviivauksia ja värejä harkiten. Testaa, että CV:si näyttää hyvältä myös mustavalkotulosteena. Yleensä liukuväritaustoja kannattaa välttää.

3. Asetu lukijan asemaan

Asetu lukijan – eli työnantajan – asemaan ja nosta esiin sitä osaamistasi, mikä on olennaista hakemasi työpaikan kannalta. Käytä työpaikkailmoituksessa käytettyjä sanoja, tiivistä tekstiä ja karsi tarpeeton, jotta ansioluettelosi vastaa avoinna olevan työpaikan vaatimuksiin.

4. Aseta työkokemus ja koulutus aikajärjestykseen

Aseta työkokemus ja koulutustiedot aikajärjestykseen. Nosta tuorein kokemus aina listan ensimmäiseksi. Jos sinulla on pidempi poissaolojakso (perhevapaa, työttömyys tms.), älä jätä sitä kertomatta, vaan avaa myös se ja mieti, oliko tuolloin jotain, mitä teit osaamisesi ylläpitämiseksi tai kehittämiseksi.

5. Ole rehellinen

Ole rehellinen ja avoin, kun arvioit kielitaitoasi, kerrot työkokemuksestasi tai työkokemuksesi pituudesta. Kerro ansioluettelossasi myös, mikäli kyseessä oli osa-aikatyö tai harjoittelu. Tittelin lisäksi avaa toimenkuvaasi kertomalla tarkemmin, mitä juuri hakemasi työn kannalta olennaisia työtehtäviä hoidit ja mitä tuloksia sait aikaan. Muista kertoa myös tunnustuksista, esim. ”kuukauden myyjä” –titteli kannattaa tuoda esille omana kohtanaan.

6. Kuva antaa kasvot

Suurin osa työnantajista arvostaa jos olet liittänyt ansioluetteloosi asiallisen ja ammattimaisen kuvan itsestäsi.

7. Suosittelijat

Halutessasi voit lisätä suosittelijoiden yhteystiedot ansioluettelosi loppuun tai maininnan, että suosittelijoiden tiedot ovat saatavilla pyydettäessä. Muista aina kysyä suosittelijalta lupa etukäteen.

8. Älä unohda yhteystietoja!

Varmista, että CV:stäsi löytyvät ajan tasalla olevat yhteystietosi. Listaa myös linkit sosiaalisen median profiileihisi (esim. LinkedIn), mikäli haluat tietojen olevan työnantajan käytettävissä.

9. Tarkista oikeinkirjoitus

Annat hyvän kuvan itsestäsi kun tekstisi on kieliopillisesti virheetön. Tarkista tekstisi esimerkiksi Wordin oikolukuohjelmalla tai anna CV:si tutulle luettavaksi. Huomioithan myös työpaikkailmoituksessa käytetyn kielen: jos ilmoitus on laadittu englanniksi, tulee myös työnhaun dokumenttien olla englanniksi.

10. Lähetä ansioluettelosi pdf-muotoisena

Lähetä ansioluettelosi  mielellään pdf-muotoisena, jotta CV:si avautuu vastaanottajalle varmasti sen näköisenä kuin olet tarkoittanut. Nimeä pdf-liite omalla nimelläsi, esim. ”Etunimi Sukunimi CV”, niin helpotat hakemuksia käsittelevän henkilön työtä.

Katso malli toimivasta ansioluettelosta täältä> . Voit myös käyttää valmiita pohjia, ks. esimerkiksi Oikotien sivuilta löytyvät CV- ja työhakemuspohjat.