1. Tee taustatutkimusta

>

Työhaastatteluun valmistautuminen kannattaa aloittaa ottamalla selvää kohdeyrityksestä, sen arvoista, tavoitteista, saavutuksista ja organisaatiossa tapahtuneista muutoksista. Tällä osoitat, että olet kiinnostunut yrityksestä ja perehtynyt toimijaan jonka työntekijäksi toivot pääseväsi.

 

2. Käytä verkostojasi

>

Käytä hyväksesi LinkedIniä ja selvitä, työskenteleekö yrityksessä esimerkiksi vanhoja kollegojasi. Jos tuttuja löytyy, käytä verkostoja hyväksesi ja selvitä, mitä yritys odottaa työntekijöiltään ja mitä työntekijöiden ominaisuuksia yrityksessä erityisesti arvostetaan.

 

3. Valmistaudu perustelemaan

>

Käy läpi tehtävänkuvaa ja valmistaudu perustelemaan, miksi juuri sinä olet sopiva tehtävään.

 

4. Avaa CV:si aukot

>

Haastattelija on jo lukenut ansioluettelosi, joten älä lue sitä hänelle työhaastattelussa uudestaan. Valmistaudu sen sijaan selittämään mahdolliset aukot ja kertomaan asioita, joista ei ole mainintaa ansioluettelossasi.

 

5. Ennakoi vaikeat kysymykset

>

Tärkeä osa työhaastatteluun valmistautumista on vaikeiden kysymysten ennakointi ja niihin valmistautuminen. Pyri vastauksissasi tuomaan konkreettisesti esille ammattitaitoasi ja saavutuksiasi. Entä mitä olet oppinut tekemistäsi virheistä? Omat kehityskohteet on syytä tunnistaa ja tunnustaa.

 

6. Nuku kunnolla

>

Ennen haastattelupäivää on syytä nukkua kunnon yöunet. Et halua haukotella kesken työhaastattelun.

 

7. Ole ajoissa

>

Tätä tuskin voi liikaa alleviivata. Ole paikalla vähintään 10–15 minuuttia ennen haastattelun alkamista, jotta ehdit saapua paikalle rauhallisesti ja koota ajatuksesi ennen haastattelua. 

 

8. Keskity, kuuntele ja vastaa

>

Hermostuksissaan voi käydä siten, ettei hakija lainkaan vastaa kysyttyyn kysymykseen vaan puhuu asian sivusta. Muista, että haastattelija on puolellasi ja haluaa sinun onnistuvan. Unohda siis turha hermoilu ja ole oma itsesi.  Keskity kuuntelemaan huolellisesti sinulle esitetty kysymys ja vastaa siihen, mitä kysyttiin.

 

9. Pyydä yhteystiedot

>

Pyydä kaikkien haastattelijoiden yhteystiedot, jotta muistat nimet paremmin sekä tiedät, keneen ottaa yhteyttä haastattelun jälkeen.

 

10. Jatkotoimenpiteet

>

Mikäli sovit haastattelijasi kanssa jatkotoimenpiteistä, huolehdi osuutesi kuntoon mahdollisimman pikaisesti. Parannat mahdollisuuksiasi osoittamalla sitoutuneisuutesi. 

Henkilövalinnoissa on monta vaihetta ja tilanteet niiden takana moninaisia yrityksestä ja sen tilanteesta riippuen. Jos käy niin, että joku muu koetaan tällä kertaa tehtävään paremmin soveltuvaksi,  älä lannistu – seuraavalla kerralla se voit olla jo sinä!  Voit myös pyytää haastattelijalta rehellisiä vinkkejä itsesi kehittämiseen työnhakuprosessissa. Pidä jokaista työhaastattelua oppimiskokemuksena. 

 

 

Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme! Jos et juuri nyt löydä kiinnostavaa työmahdollisuutta, voit halutessasi liittyä suoraan osaajayhteisöömme. Osaajayhteisön jäsenenä olet jatkuvasti löydettävissä lukuisiin työmahdollisuuksiin. 

Katso avoimet työpaikat  Liity osaajayhteisöömme

Tutustu vinkkeihimme alla olevista blogeista ja liity osaajayhteisöömme.

Haastavimmat työhaastattelukysymykset – ja näin vastaat niihin

Mitkä ovat haastavimmat kysymykset työhaastattelussa? Lue vastausvinkit saamiimme haastaviksi koettuihin työhaastattelukysymyksiin!
Lue lisää

Onnistu työhaastattelussa myös etänä - vinkit videohaastatteluun

Työhaastattelut etänä ovat tulleet jäädäkseen. Lue Ilkkamarkuksen blogista parhaat vinkit livevideohaastattelussa onnistumiseen!
Lue lisää

Kerro hieman itsestäsi? Vinkit, joilla vastaat tähän vakiokysymykseen työhaastattelussa

Työhaastattelun "Kerro hieman itsestäsi" -vakiokysymys on hyvä tilaisuus herättää kiinnostus ja erottautua positiivisesti muista. Lue vinkit blogista!
Lue lisää

Onnittelut, sinut on kutsuttu reaaliaikaiseen videohaastatteluun!

Saitko kutsun online-videohaastatteluun? Lue konsulttimme Taru Sieväsen vinkit, niin voit unohtaa jännittämisen ja keskittyä persoonasi esiin tuomiseen.
Lue lisää

Minkälaiseen haastatteluun olen menossa?

Tiedätkö sinä minkälaiseen haastatteluun olet menossa? Johanna kertaa rekrytointiprosessin eri vaiheissa käytettävät eri haastattelutyypit perinteisistä menetelmistä tuoreimpiin haastattelumuotoihin.
Lue lisää

Rekryammattilaisen 5 vinkkiä videohaastatteluun

Videohaastattelu on yksi työnhaun nousevista trendeistä. Lue vinkkimme parempiin videoesiintymisiin.
Lue lisää

Miten olen mokannut työhaastatteluissani

Olen kirjoittanut lukemattomia työhakemuksia ja käynyt monissa työhaastatteluissa, joista osa on mennyt hyvin, osa ei niinkään. Kaikista olen toivottavasti kuitenkin oppinut jotain.
Lue lisää

Miten onnistua haastattelussa?

Onnistuit hakemuksen teossa, CV on priimakunnossa ja puhelinhaastattelu meni hyvin. Hienoa! Mikä voisi enää mennä pieleen? Ai niin, se haastattelu…
Lue lisää

Näytä lisää