Vakuuta työhaastattelussa – vinkkejä työhaastatteluun valmistautumisessa

Työhaastatteluun valmistautuminen edessä? Lue vinkkimme, miten parannat mahdollisuuksiasi työhaastattelussa ja voit saada unelmiesi työn!

Tyohaastattelu_847x282.png

1. Tee taustatutkimusta

Työhaastatteluun valmistautuminen kannattaa aloittaa ottamalla selvää kohdeyrityksestä, sen arvoista, tavoitteista, saavutuksista ja muutoksista. Näin osoitat, että olet kiinnostunut kyseisestä yrityksestä ja perehtynyt toimijaan jonka tekijäksi toivot pääseväsi.

2. Käytä verkostojasi

Jos sinulla on yrityksessä tuttuja, käytä verkostoja hyväksesi ja selvitä, mitä yritys odottaa työntekijöiltään ja mitä ominaisuuksia yrityksessä erityisesti arvostetaan.

3. Valmistaudu perustelemaan

Käy läpi tehtävänkuvaa ja valmistaudu perustelemaan, miksi juuri sinä olet sopiva tehtävään.

4. Avaa CV:si aukot

Haastattelija on jo lukenut ansioluettelosi, joten älä tyydy lukemaan sitä hänelle uudestaan. Valmistaudu sen sijaan selittämään mahdolliset aukot ja kertomaan asioita, jotka eivät lue ansioluettelossasi.

5. Ennakoi vaikeat kysymykset

Tärkeänä osana työhaastatteluun valmistautumisessa on valmistauduttava vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin. Valmistaudu tuomaan konkreettisesti esille ammattitaitoasi ja saavutuksiasi. Myös omat kehityskohteensa on syytä tunnistaa ja tunnustaa.

6. Nuku kunnolla

Ennen haastattelupäivää on syytä nukkua kunnon yöunet. Et halua haukotella kesken työhaastattelun.

7. Ole ajoissa

Tätä tuskin voi liikaa alleviivata. Ole paikalla vähintään 10–15 minuuttia ennen haastattelun alkamista, jotta ehdit saapua paikalle rauhallisesti ja vilkaista vielä peiliin ennen haastattelun alkua.

8. Keskity, kuuntele ja vastaa

Hermostuksissaan työnhakija helposti puhuu asian sivusta, eikä vastaa ollenkaan kysyttyyn kysymykseen. On siis tärkeää keskittyä, kuunnella kysymys huolellisesti ja vastata siihen, mitä kysyttiin.

9. Pyydä yhteystiedot

Pyydä kaikkien haastattelijoiden yhteystiedot, jotta muistat paremmin nimet sekä tiedät, keneen ottaa yhteyttä haastattelun jälkeen.

10. Jatkotoimenpiteet

Mikäli sovit haastattelijasi kanssa jatkotoimenpiteistä, huolehdi osuutesi kuntoon mahdollisimman pikaisesti. Näin osoitat, että olet sitoutunut ja parannat mahdollisuuksiasi.

Jos kuitenkin käy niin, että joku muu koetaan paremmaksi tehtävään, älä lannistu – seuraavalla kerralla sinä voit tulla valituksi. Voit myös pyytää haastattelijalta rehellisiä vinkkejä itsesi kehittämiseen työnhakuprosessissa.

Työnhaku voi olla todella turhauttavaa hakijan näkökulmasta. Henkilövalinnoissa on monta vaihetta ja tilanteet niiden takana ovat todella moninaisia yrityksestä ja sen tilanteesta riippuen. Kaikkia asioita ei hakijoille voi kommunikoida, vaikka rekrytointia hoitava henkilö niin haluaisikin tehdä. Maltti on siis valttia!