Vakuuta työhaastattelussa – vinkkejä työhaastatteluun valmistautumisessa

Tuottivatko laatimasi CV ja työhakemus tulosta ja seuraavaksi edessäsi on valmistautuminen työhaastatteluun? Hienoa! Työhaastattelua on turha jännittää. Lue rekrytointikonsulttiemme vinkit, miten parannat mahdollisuuksiasi työhaastattelussa ja voit saada unelmiesi työn!

Tyohaastattelu_847x282.png

1. Tee taustatutkimusta

Työhaastatteluun valmistautuminen kannattaa aloittaa ottamalla selvää kohdeyrityksestä, sen arvoista, tavoitteista, saavutuksista ja organisaatiossa tapahtuneista muutoksista. Tällä osoitat, että olet kiinnostunut yrityksestä ja perehtynyt toimijaan jonka työntekijäksi toivot pääseväsi.

2. Käytä verkostojasi

Käytä hyväksesi LinkedIniä ja selvitä, työskenteleekö yrityksessä esimerkiksi vanhoja kollegojasi. Jos tuttuja löytyy, käytä verkostoja hyväksesi ja selvitä, mitä yritys odottaa työntekijöiltään ja mitä työntekijöiden ominaisuuksia yrityksessä erityisesti arvostetaan.

3. Valmistaudu perustelemaan

Käy läpi tehtävänkuvaa ja valmistaudu perustelemaan, miksi juuri sinä olet sopiva tehtävään.

4. Avaa CV:si aukot

Haastattelija on jo lukenut ansioluettelosi, joten älä lue sitä hänelle työhaastattelussa uudestaan. Valmistaudu sen sijaan selittämään mahdolliset aukot ja kertomaan asioita, joista ei ole mainintaa ansioluettelossasi.

5. Ennakoi vaikeat kysymykset

Tärkeä osa työhaastatteluun valmistautumista on vaikeiden kysymysten ennakointi ja niihin valmistautuminen. Pyri vastauksissasi tuomaan konkreettisesti esille ammattitaitoasi ja saavutuksiasi. Entä mitä olet oppinut tekemistäsi virheistä? Omat kehityskohteet on syytä tunnistaa ja tunnustaa.

6. Nuku kunnolla

Ennen haastattelupäivää on syytä nukkua kunnon yöunet. Et halua haukotella kesken työhaastattelun.

7. Ole ajoissa

Tätä tuskin voi liikaa alleviivata. Ole paikalla vähintään 10–15 minuuttia ennen haastattelun alkamista, jotta ehdit saapua paikalle rauhallisesti ja koota ajatuksesi ennen haastattelua. 

8. Keskity, kuuntele ja vastaa

Hermostuksissaan voi käydä siten, ettei hakija lainkaan vastaa kysyttyyn kysymykseen vaan puhuu asian sivusta. Muista, että haastattelija on puolellasi ja haluaa sinun onnistuvan. Unohda siis turha hermoilu ja ole oma itsesi.  Keskity kuuntelemaan huolellisesti sinulle esitetty kysymys ja vastaa siihen, mitä kysyttiin. 

9. Pyydä yhteystiedot

Pyydä kaikkien haastattelijoiden yhteystiedot, jotta muistat nimet paremmin sekä tiedät, keneen ottaa yhteyttä haastattelun jälkeen.

10. Jatkotoimenpiteet

Mikäli sovit haastattelijasi kanssa jatkotoimenpiteistä, huolehdi osuutesi kuntoon mahdollisimman pikaisesti. Parannat mahdollisuuksiasi osoittamalla sitoutuneisuutesi. 

Henkilövalinnoissa on monta vaihetta ja tilanteet niiden takana moninaisia yrityksestä ja sen tilanteesta riippuen. Jos käy niin, että joku muu koetaan tällä kertaa tehtävään paremmin soveltuvaksi,  älä lannistu – seuraavalla kerralla se voit olla jo sinä!  Voit myös pyytää haastattelijalta rehellisiä vinkkejä itsesi kehittämiseen työnhakuprosessissa. Pidä jokaista työhaastattelua oppimiskokemuksena. 


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Rekisteröidy työnhakijaksi