Minkälaiseen haastatteluun olen menossa?

Jokainen on varmasti ollut elämänsä aikana ainakin yhdessä rekrytointiprosessissa mukana. Prosesseja on monenlaisia ja yhteinen nimittäjä kaikille on haastattelu. Käytössämme on useita haastattelutyyppejä; puhelin-, ryhmä-, video- ja live-videohaastattelu sekä face to face-haastattelu.
 
Puhelinhaastattelua käytetään usein osana laajempaa kokonaisuutta. Nopealla aikataululla etenevässä haussa voidaan esimeriksi tehdä aluksi puhelinhaastattelukierros, jonka jälkeen osa henkilöistä kutsutaan toiseen haastatteluun. Puhelinhaastattelussa voidaan käydä täysin samat tiedot läpi, kuin face to face –haastattelussa, mutta henkilö ei ole fyysisesti paikan päällä. Joissakin hauissa haastattelu puhelimitse on jopa suositeltavampaa – esimerkiksi, jos haetaan asiakaspalvelijaa puhelinpalveluun.

Puhelinhaastattelu yhdistettynä ryhmätilaisuuteen on toimiva  yhdistelmä, kun on kyse isommasta määrästä hakijoita tai haettavia paikkoja on useita. Ryhmähaastattelua hyödynnetään usein hauissa esimerkiksi asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviin. Ryhmähaastattelussa voi olla 4-20 henkilöä. Usein kuitenkin paras tulos saadaan, jos ryhmäkoko on 4-8 henkilöä. Haastattelun voi rakentaa monella tavalla, yleisimmin käytetään muutamaa avointa kysymystä sekä ryhmätehtävää. Ryhmätilanne saa hakijoista esiin mielenkiintoisia puolia ja haastattelijat/ havainnoijat pyrkivät usein kartoittamaan hakijan asiakaspalvelu/myyntihenkisyyttä sekä yhteistyö- ja ongelmanratkaisukykyä.

"Ryhmätilanne saa hakijoista esiin mielenkiintoisia puolia ja haastattelijat/ havainnoijat pyrkivät usein kartoittamaan hakijan asiakaspalvelu/myyntihenkisyyttä sekä yhteistyö- ja ongelmanratkaisukykyä

Videohaastattelu yleistyy jatkuvasti ollen tänä päivänä haastattelutapana jo melko tavanomainen. Videohaastattelua voidaan käyttää karsintatyökaluna, jonka perusteella valitaan tietty joukko face to face –haastatteluun. Esimerkiksi hakijan kielitaito on videohaastattelun avulla helppo selvittää. Videohaastattelussa sekä haastattelija että haastateltava antavat vahvan viestin itsestään/yrityksestään jo muutaman minuutin nauhoitetussa esityksessään.

Käytössämme on myös live-videohaastattelu (myös online-videohaastattelu tai reaaliaikainen videohaastattelu), joka on erittäin kätevä tapa haastattelun hoitamiseksi erityisesti jos hakija ja haastateltava ovat kaukana toisistaan. Tässä haastattelumallissa hakija ja haastateltava voivat hoitaa koko haastattelun normaaliin tapaan "livenä" videon välityksellä.

Suosituin eri haastattelumuodoista on yleensä rekrytointiprosessin loppuvaiheessa tapahtuva perinteinen face to face -haastattelu. Yleensä kahden kesken käytävässä haastattelussa kartoitetaan laajasti henkilön taustat ja kompetenssi kyseiseen tehtävään. Haastattelukierroksia saattaa olla useita, jolloin ensimmäisellä kierroksella saatetaan keskittyä ainoastaan hakijan taustaan ja seuraavalla kierroksella pureudutaan tarkemmin esimerkiksi motivaatiotekijöihin, tulevaisuuden potentiaaliin ja siihen, soveltuisiko tämä henkilö juuri meille ja tähän yrityskulttuuriin.

Miten erilaisiin haastatteluihin voi sitten valmistautua? Kovin yksityiskohtaisia valmistautumiskeinoja on mielestäni turha antaa. Perusohje on se, että sinulla on työ- ja koulutodistukset mukana, omaat avoimen ja rehellisen asenteen ja ennen kaikkea, olet aidosti motivoitunut tehtävästä, johon olet hakenut. Yrityksestä kannattaa myös hakea tietoja etukäteen ja valmistautua esittämään muutama täsmentävä kysymys.

Onnea haastatteluun!

Kirjoittaja Johanna Åström työskenteli henkilöstöpäällikkönä Eilakaislalla. Hänellä on vuosien kokemus henkilöstöpalvelualalta.

 
Lue vinkkimme videohaastatteluun >

Lue  vinkkimme onnistuneeseen face-to-face -haastatteluun >


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: