Miten onnistua haastattelussa?

Onnistuit hakemuksen teossa, CV on priimakunnossa ja puhelinhaastattelu meni hyvin. Hienoa! Uusi työpaikka on mielessäsi lähes varma. Mikä voisi enää mennä pieleen? Ai niin, se haastattelu...

Työnhakijoille pursuaa ohjeita ja asiantuntijalausuntoja siitä millainen työhakemuksen pitäisi olla ja kuinka tehdään hyvä CV. Panostus siihen vaiheeseen, joka avaa oven haastatteluun, on valtava. Hakija on kuin viimeisilleen viritetty vieteri kun haastattelun aika vihdoin koittaa. Riippuen hakijan haastattelukokemustaustasta tilanne jännittää enemmän tai vähemmän.

Räntääkin on satanut koko matkan työhaastatteluun ja kun aamulla sää oli kaunis, ei sitä sateenvarjoakaan tullut mukaan. Noh, siivoan itseni perillä sitten. Hyvin se menee.

"Apua! Eihän edellisiä esimiehiä kannata haukkua haastattelussa. Kyllä sinä sen tiesit, mutta se vaan lipsahti siinä sanatulvassa.

Haastattelija saapuu vastaanottamaan motivoituneen, mutta rännässä ryvettyneen hakijan. Napataan kahvit ja kävellään säätä yhdessä iloisesti manaten neuvotteluhuoneeseen. Ollaan hyvässä yhteisymmärryksessä siitä miksi neuvotteluhuoneessa istutaan. Kertoisitko alkuun lyhyesti itsestäsi? Koko paketti oli kasassa tähän saakka ja uusi työ oli jo käytännössä sinun. Mitä tapahtui?

Olit aikonut kertoa itsestäsi kompaktisti ja jäsennellysti haastattelijalle, mutta hermostuksissaan mielesi lähti rönsyilemään ja tarina polveili kesäisistä lapsuuden päivistä mummolassa siihen voimakkaaseen eläinaktivistivaiheeseen nuoruusvuosina ja sitten huonoon esimieheen viimeisessä työpaikassa.

Apua! Eihän edellisiä esimiehiä kannata haukkua haastattelussa. Kyllä sinä sen tiesit, mutta se vaan lipsahti siinä sanatulvassa.

Haastattelutilanne on konkareillekin usein jollain tapaa jännittävä ja hieman vieras. Joudut altistamaan itsesi tarkkailulle ja historiaasi, sekä onnistumisiasi työelämässä tutkaillaan suurennuslasilla. Tämä voi aika ajoin tuntua hieman tungettelevalta ja sitä myötä epämukavalta. Kyllä ammattitaitoinen haastattelija tämän ymmärtää ja antaa sen satunnaisen lipsautuksenkin anteeksi hermostuneisuuden nimissä. Hän ei ole kutsunut sinua paikalle arvostellakseen sinua, vaan saadakseen persoonastasi käsityksen ja peilatakseen osaamistasi avoinna olevaan työtehtävään. Haastattelijan aie on lähtökohtaisesti sinua suosiva.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että haastattelija tapaa sinut ensimmäistä kertaa ja ensivaikutelma luodaan vain kerran. Peruskäytöstavat ja kohteliaisuus näyttelevät tässä tärkeää roolia, kuten kaikessa kanssakäymisessä. Osaamisesi voi olla todella upeaa, mutta se ei ole läheskään aina kaikki kaikessa.

Olet sitten ekstrovertti tai introvertti luonteeltasi, haastattelussa tulee kuunnella ja vastata esitettyyn kysymykseen kattavasti. Haastattelija yrittää vilpittömästi saada parhaan mahdollisen kuvan sinusta ja osaamisestasi. Auta häntä siinä niin autat itseäsi.

"Haastattelussa tulee kuunnella ja vastata esitettyyn kysymykseen kattavasti. Haastattelija yrittää vilpittömästi saada parhaan mahdollisen kuvan sinusta ja osaamisestasi. Auta häntä siinä niin autat itseäsi.

Avoimuus haastattelussa on hyvästä, mutta mieti mikä on olennaista haettavan tehtävän kannalta ja mitä kaikkea aiot henkilökohtaisesta elämästäsi kertoa. Todella kattava parisuhdehistoria ei ole relevanttia asiaa työhaastattelussa ja saattaa luoda sinusta liiankin kirjavan kuvan haastattelijan silmissä, vaikka se elämääsi olisi värittänytkin voimakkaasti. Haastattelijakin on kuitenkin ammattitaidostaan huolimatta vain ihminen.

Myöhästyminen ja siitä ilmoittamatta jättäminen, kiroilu kertomusta värittääkseen, jatkuva päälle puhuminen, suttuinen ulkoasu, liian rönsyilevät ja kysymyksen ohi menevät vastaukset, jokaisesta edellisestä työnantajasta valittaminen ja ylimielinen suhtautuminen haastattelijaa tai rekrytointiprosessia kohtaan ovat asioita, jotka eivät ainakaan edesauta työnhakuasi. Rekrytoisitko itse työkaveriksesi edellä mainitunmukaisen henkilön?

Hyvät tavat kaunistavat, joten tee itsellesi palvelus ja ehosta itseäsi hyvän ansioluettelon ja työhistorian lisäksi tuomalla käytökselläsi parhaat puolesi esiin haastattelussa. Ole haastattelussakin se kollega, jonka itse palkkaisit.


Kirjoittaja Taru Pietikäinen työskenteli Eilakaislalla rekrytointikonsulttina. Hänellä on vuosien kokemus monipuolisista asiantuntija- ja johtotason rekrytoinneista, kansainvälisistä rekrytoinneista, asiakkuusprojektien vetämisestä sekä uudelleensijoitusvalmennuksista ja Inhouse-konsultoinnista.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: