Parhaat vinkit Linkedinin käyttöön

Jo yli puoli miljoonaa suomalaista käyttää LinkedIn-palvelua. LinkedInissä voi verkostoitua työtuttaviensa kanssa sekä saada ja jakaa kiinnostavaa työelämään liittyvää tietoa. Työnhakijalle Linkedin on tärkeä ammatillisen profiloitumisen kanava. Lue parhaat vinkkimme LinkedInin käyttöön.

Valitse itsestäsi hyvä kuva. Selkeä kuva palauttaa sinut helposti mieleen niillekin työtutuillesi, joilla on huono nimimuisti. Jos olet hakemassa uutta työpaikkaa LinkedInin kautta, asiallisen kuvan merkitys korostuu. Erityisesti työuran alussa olevien kannattaa valita mahdollisimman virallinen kuva. LinkedIn ei siis ole se paikka, johon kannattaa laittaa itsestään ”töröhuuliselfie”.

Kirjoita alkuun napakka esittelyteksti itsestäsi. Monet jättävät esittelytekstin kokonaan kirjoittamatta, vaikka se on paras paikka LinkedInissä kertoa jotain persoonallista itsestään ja työhistoriastaan. Esittelytekstissä olisi hyvä noudattaa suunnilleen 80-20-jakoa; noin 80% tekstistä kannattaa kirjoittaa nykyisestä työnkuvastaan ja 20% aiemmasta kokemuksestaan. Suomalaiset LinkedInin käyttäjät suosivat lähestulkoon aina englantia kommunikointikielenä, joten esittelyteksti on parasta kirjoittaa englanniksi.

Profiilia perustaessa saattaa aloittelijalle iskeä helposti hämmennys: ketkä voi ja kannattaa pyytää omiksi kontakteiksi? Kontakteiksi kannattaa pyytää työtuttavat aika laajasti. Vuosien takaisista työkavereista kannattaa ehkä pyytää vain läheisimmät, tai ainakin sellaiset, jotka muistaa kunnolla. Uudempia kontakteja voi pyytää herkemmin. Voit myös pyytää sinulle vieraita ihmisiä kontakteiksi, jos uskot heistä olevan hyötyä urallesi. Näissä tapauksissa kannattaa kuitenkin varautua kirjoittamaan kontaktipyyntöön pätevä perustelu pyynnöllesi, ja varautua silti siihen, ettei kontaktipyyntöäsi hyväksytä. LinkedIn toimii monilla myös kätevänä muistikirjana siihen, kenen kanssa vuosien varrella on tullut tehtyä töitä. Jos nimi ei meinaa heti tulla mieleen, LinkedInin kontakteista on helppo käydä palauttamassa se mieleen. LinkedIn ei kuitenkaan ole samanlainen kuin Facebook. Omia kavereita ei siis tarvitse kontakteiksi pyytää, jos heidän kanssa ei ole tekemisissä työelämän kautta.

"Aktiivisuus ryhmissä kannattaa – ne ovat jopa LinkedInin käytön tärkein osa

LinkedInissä on valtavasti erilaisia ryhmiä, joissa eri alojen asiantuntijat käyvät keskustelua keskenään. Aktiivisuus ryhmissä kannattaa – ne ovat jopa LinkedInin käytön tärkein osa. Ryhmissä on mahdollista sekä ammatilliseen kehitykseen että tulla huomatuksi muiden oman alan asiantuntijoiden keskuudessa. Joskus huomatuksi tuleminen voi johtaa jopa työtarjouksiin.

Jos LinkedIn-profiilisi on kunnossa, linkki siihen kannattaa mainita myös perinteisessä paperi-CV:ssä. Perinteisen CV:n suositusmittana yleensä pidetään yhtä A4-arkkia, johon on hankala saada mahtumaan riittävästi informaatiota. Jos CV:ssä on maininta LinkedIn-profiilista, rekrytoija voi käydä lukemassa myös sen. LinkedInin kautta rekrytoija voi saada helposti tarkempaa tietoa aiemmasta työkokemuksestasi ja työtehtäviesi todellisesta sisällöstä. Tämä toki edellyttää, että olet tehnyt LinkedIn-profiilisi huolella. LinkedInissä on myös mahdollista pyytää kirjallisia suosituksia entisiltä esimiehiltä ja kollegoilta. Mahdolliset suositukset ovat myös ehdoton plussa uusia työtehtäviä hakiessa.

Sosiaalisessa mediassa on aina riski mokata itsensä jotenkin. Pohdi aina pariin kertaan ennen kuin jaat ajatuksiasi LinkedInissä. Koska kontaktisi ovat yleensä tuttaviasi työympäristöstäsi, LinkedInissä ei kannata sanoa mitään sellaista, mitä ei muutenkin työssään voisi sanoa. Pahimpana mokana Ville ei kuitenkaan pidä vilkastakaan LinkedIn-kommentointia – huonompi vaihtoehto hänestä on perustaa profiili, jota ei ylläpidetä ollenkaan. Profiilin kanssa ei siis kannata aktivoitua vain silloin, kuin on aktiivisesti hakemassa töitä. Tärkeää on olla jossain määrin aktiivinen säännöllisesti.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: