Vakuuta työhaastattelussa – vinkkejä työhaastatteluun valmistautumisessa

Työhaastatteluun valmistautuminen edessä? Lue vinkkimme, miten parannat mahdollisuuksiasi työhaastattelussa ja voit saada unelmiesi työn!

Työhaastattelu – vinkkejä työhaastatteluun valmistautumisessa
 • 1. Tee taustatutkimusta

  Työhaastatteluun valmistautuminen kannattaa aloittaa ottamalla selvää kohdeyrityksestä, sen arvoista, tavoitteista, saavutuksista ja muutoksista. Näin osoitat, että olet kiinnostunut kyseisestä yrityksestä ja perehtynyt toimijaan jonka tekijäksi toivot pääseväsi.

 • 2. Käytä verkostojasi

  Jos sinulla on yrityksessä tuttuja, käytä verkostoja hyväksesi ja selvitä, mitä yritys odottaa työntekijöiltään ja mitä ominaisuuksia yrityksessä erityisesti arvostetaan.

 • 3. Valmistaudu perustelemaan

  Käy läpi tehtävänkuvaa ja valmistaudu perustelemaan, miksi juuri sinä olet sopiva tehtävään.

 • 4. Avaa CV:si aukot

  Haastattelija on jo lukenut ansioluettelosi, joten älä tyydy lukemaan sitä hänelle uudestaan. Valmistaudu sen sijaan selittämään mahdolliset aukot ja kertomaan asioita, jotka eivät lue ansioluettelossasi.

 • 5. Ennakoi vaikeat kysymykset

  Tärkeänä osana työhaastatteluun valmistautumisessa on valmistauduttava vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin. Valmistaudu tuomaan konkreettisesti esille ammattitaitoasi ja saavutuksiasi. Myös omat kehityskohteensa on syytä tunnistaa ja tunnustaa.

 • 6. Nuku kunnolla

  Ennen haastattelupäivää on syytä nukkua kunnon yöunet. Et halua haukotella kesken työhaastattelun.

 • 7. Ole ajoissa

  Tätä tuskin voi liikaa alleviivata. Ole paikalla vähintään 10–15 minuuttia ennen haastattelun alkamista, jotta ehdit saapua paikalle rauhallisesti ja vilkaista vielä peiliin ennen haastattelun alkua.

 • 8. Keskity, kuuntele ja vastaa

  Hermostuksissaan työnhakija helposti puhuu asian sivusta, eikä vastaa ollenkaan kysyttyyn kysymykseen. On siis tärkeää keskittyä, kuunnella kysymys huolellisesti ja vastata siihen, mitä kysyttiin.

 • 9. Pyydä yhteystiedot

  Pyydä kaikkien haastattelijoiden yhteystiedot, jotta muistat paremmin nimet sekä tiedät, keneen ottaa yhteyttä haastattelun jälkeen.

 • 10. Jatkotoimenpiteet

  Mikäli sovit haastattelijasi kanssa jatkotoimenpiteistä, huolehdi osuutesi kuntoon mahdollisimman pikaisesti. Näin osoitat, että olet sitoutunut ja parannat mahdollisuuksiasi.

Jos kuitenkin käy niin, että joku muu koetaan paremmaksi tehtävään, älä lannistu – seuraavalla kerralla sinä voit tulla valituksi. Voit myös pyytää haastattelijalta rehellisiä vinkkejä itsesi kehittämiseen työnhakuprosessissa.

Työnhaku voi olla todella turhauttavaa hakijan näkökulmasta. Henkilövalinnoissa on monta vaihetta ja tilanteet niiden takana ovat todella moninaisia yrityksestä ja sen tilanteesta riippuen. Kaikkia asioita ei hakijoille voi kommunikoida, vaikka rekrytointia hoitava henkilö niin haluaisikin tehdä. Maltti on siis valttia!