Avokonttorietiketti

Kerroimme aiemmin, miten Heidi Martiala-Welin innostaa ihmisiä omalla esimerkillään avokonttorissamme. Jos et ole ihan varma omasta käytöksestäsi avokonttorissa, kannattaa lukea vinkkimme.

 • Älä ole jatkuvasti negatiivinen
  Tunnetilat tarttuvat. Jos sinulla on huono päivä, niin on ihan ookoo joskus näyttää se myös muille. Työkavereilta on lupa odottaa sympatiaa ja myös ihan konkreettista apua työtehtävissä. Mutta joskus on syytä pysähtyä miettimään, onko harmitus vain tilapäistä tai oikeasti vain itsestä lähtöisin. Jos huomaat kiukutelleesi päivittäin jo pidemmän aikaa, on syytä tarkistaa omaa asennetta ja sitä, mitä harmin aiheille voisi oikeasti tehdä. Onko ikävää mieltä pakko levittää muille vai kannattaisiko mieluummin tarttua ongelmiin ja pyrkiä aitoon muutokseen? Älä ole työpaikkasi ankeuttaja!

 • Kaikki asiat eivät kuulu sinulle
  Joku tulee juttelemaan kollegasi kanssa. Ryntäätkö heti paikalle jakamaan omaa näkemystäsi? Toivottavasti et, sillä kaikkeen ei tarvita kaikkien mielipidettä. Jos jokainen keskeyttää hommansa, kun yhtä keskeytetään, työpäivistä tulee pelkkiä keskeytyksen täyteisiä sillisalaatteja. Opettele siis malttamaan mielesi, ja jatka omia töitäsi. Toki joskus tulee tilanteita, että pystyt oikeasti auttaa muiden keskustelemassa asiassa. Silloin voit kohteliaasti keskyttää: “Anteeksi mutta en voinut olla kuulematta. Tuo asia oli minulla viime viikolla käsittelyssä…” Harjoittele pelisilmääsi sen suhteen, mihin kannattaa puuttua ja mihin ei.

"Jos jokainen keskeyttää hommansa, kun yhtä keskeytetään, työpäivistä tulee pelkkiä keskeytyksen täyteisiä sillisalaatteja. Opettele siis malttamaan mielesi, ja jatka omia töitäsi

 • Siirry pidempien keskusteluiden ajaksi rauhallisempiin tiloihin
  Jos jokin asia vaatii pidempää keskustelua, ole huomaavainen, ja siirry rauhallisempaan tilaan. Myös henkilökohtaiset puhelut on hyvä hoitaa avokonttorin ulkopuolella.

 • Huomioi, että joku saattaa häiriintyä erilaisista lämpötiloista, äänekkäistä kengistä tai hajusteista
  Äänet ja hajut kantautuvat avokonttorissa pitkälle. Jokaisen on syytä pohtia, ovatko kopisevat korkokengät tai puukengät hyvät jalkineet toimistoon. Useimpia tuollaiset äänet eivät häiritse mutta on toki kohteliasta tiedustella, että häiriintyykö joku.Hajusteet häiritsevät monia astmaatikkoja ja allergisia. Vältä siis voimakkaita tuoksuja kosmetiikassa ja pesuaineissa. Myös ruokien voimakkaat hajut voivat olla yleisessä tilassa epämiellyttäviä. Syö siis evääsi ruokailutiloissa.

  Toiset meistä palelevat helposti, toiset taas kaipaavat jatkuvasti raikasta ilmaa. Miten ratkaista tilanne, kun joku palelee avoimen ikkunan vieressä mutta toinen sanoo pyörtyvänsä, jos joutuu hengittää vain koneellisen ilmanvaihdon kautta tulevaa ilmaa? Parasta on olla rehellinen ja kertoa olotilastaan. Paleleva voi miettiä, että onko pukeutunut riittävän lämpimästi. Happea kaipaava voisi avoimen ikkunan sijaan miettiä, ehtisikö vaikka lounastauolla ulos kävelylle. Myös työpisteiden uudelleen sijoittelua kannattaa harkita. Tärkeintä on kuitenkin, että työkaverit aidosti haluavat ratkaista tilanteen niin, että jokaisella on mahdollisimman miellyttävä työympäristö
  .
 • Kunnioita ja arvosta muiden aikaa ja tilaa
  Tiedäthän sen tunteen, kun työ luistaa kuin tanssi. Aina joskus töissä pääsee sellaiseen henkiseen tilaan, että uusia ajatuksia syntyy huimasti tai rutiinihommissa excelit täyttyy kuin itsestään. Miten ihanaa! Mutta mieti, että joku tulee siihen keskeyttämään hyvän vireesi kysymyksellä, joka olisi hyvin voinut odottaa. Blaah. Herkeämättömän keskittymisen virittämiseen voi taas tauon jälkeen mennä yllättävänkin pitkään. Muista siis kunnioittaa työtoveriesi työrauhaa, keskeytä vain, jos se on pakollista. Usein on hyvä myös esittää mieltä painavat kysymykset yhdellä kertaa, jolloin keskeytyskertoja ei tule monesti. Älä myöskään ikinä hiippaile kurkistelemaan työkaverin selän takaa hänen tietokoneensa näyttöä. Se aiheuttaa epämukavan olon kaikkein rennoimmallekin työkaverille.

 • Uskalla silti olla oma itsesi
  Työpaikalla jokaisella on kuitenkin lupa olla oma itsensä. Avokonttorissa riittää peruskohtelias ja huomaavainen käytös muita kohtaan. Kaikkea ei tarvitse järjestää työpaikan pahimman mielensäpahoittajan mukaan. Ole kuitenkin valmis tarkistelemaan omaa käytöstäsi kriittisesti, jos ristiriitatilanteita syntyy. Iloinen, ahkera ja reilu työkaveri on loistava tyyppi niin avokonttorissa kuin muuallakin.

Lisää luettavaa: