Työnhakija on tuote

Työnhaku | Minna Kauhanen |

Toimitusjohtaja Hakkarainen huomaa yrityksen kopiokoneen olevan tiensä päässä. Pohtiessaan, millaista laitetta yritys tarvitsee, hän tutustuu kopiokonemainoksiin ja tuoteselosteisiin ennen ostopäätöksen tekoa. Kun uusi, upea kopiokone ruksuttaa toimiston nurkassa, on Hakkaraisen aika paneutua seuraavaan hankintaan: yrityksen kirjanpitäjä on jäämässä eläkkeelle, ja hänen työlleen pitäisi löytää jatkaja. Myös silloin Hakkarainen on eräänlaisen ostopäätöksen edessä.
 
Hakuvaiheessa työntekijä on kuin tuote, ja hänen tulisi myös myydä osaamistaan kuin tuotetta. Faktat esille CV:ssä selkeästi, ytimekkäästi ja oikeita asioita korostaen. Hyvä CV on aina kuhunkin tehtävään räätälöity. Siinä painotetaan juuri niitä osaamisia joita kulloisessakin työtehtävässä vaaditaan.

Jos aikaisempi työnantaja on tuntemattomampi yritys, on CV:ssä hyvä kuvailla yrityksen toimialaa ja kokoa muutamalla lauseella. Relevanteista työkokemuksista ja vastuualueista kannattaa kertoa useammallakin lauseella. Muut työkokemukset voi vain mainita. Pitkän työuran omaavat voivat kertoa CV:ssään vain olennaisimmat työkokemukset aukkoja kuitenkin välttäen. Aukot työhistoriassa herättävät kysymyksiä, jotka kannattaa taklata.

"Faktat esille CV:ssä selkeästi, ytimekkäästi ja oikeita asioita korostaen. Hyvä CV on aina kuhunkin tehtävään räätälöity.

Hakemuksessa voi luovuuden päästää valloilleen hyvää makua ja haettavan yrityksen ilmettä myötäillen. Rentoon firmaan voi hakea vapaamuotoisemmalla hakemuksella, kun taas konservatiivinen yritys arvostaa määrämuotoisempaa dokumenttia. Kerro myös miksi olet vaihtamassa työtä tai miksi olet juuri nyt vapaalla jalalla.

Kun kerrot osaamisistasi, anna konkreettisia esimerkkejä. Älä jätä asioita arvailujen varaan vaan ole avoin ja rehellinen – aito ihminen. Valloita osaamisellasi, persoonallasi ja ennen kaikkea: korosta motivaatiotasi.

 

Katso avoimet työpaikat
 

Lisää luettavaa: