Metsäkonekuskina Kanadassa – näin haku onnistui ja tällaista työ on

Uratarinat | Eilakaisla |

Vuoden 2021 keväällä Teemu Kyllösen sisko oli bongannut sosiaalisessa mediassa mahdollisesti veljeään kiinnostavan työpaikkailmoituksen ja lähetti linkin veljelleen. Kyseessä oli Eilakaislan kautta haettavissa oleva työpaikka metsäkoneenkuljettajaksi J.D. Irvingille Kanadaan. Teemulla oli pitkä 14 vuoden kokemus alalta Suomesta ja hän ajatteli, että uusi kokemus voisi tehdä hyvää. Lisäksi työmahdollisuus tuli eteen hyvään saumaan. Niinpä hän päätti olla yhteydessä Eilakaislan hausta vastaavaan henkilöstökonsulttiin Lauraan ja kysyä lisää työmahdollisuudesta.

 

Työnhakuprosessi vaati ”normaalia” enemmän, mutta siihen sai paljon tukea

Teemu ja hausta vastannut Eilakaislan henkilöstökonsultti Laura juttelivat työmahdollisuudesta ensimmäisen puhelun jälkeen Teamsin välityksellä. Tällöin Teemu pääsi kertomaan tarkemmin itsestään ja osaamisestaan sekä kuulemaan Lauralta lisää työstä Kanadassa.

Työnhakuprosessin aluksi Teemun piti lähettää myös englanninkielinen CV sekä 5–10 minuutin mittainen ”työnäyte” eli video hänestä tekemässä työtään metsäkonekuskina. Näiden lähetyksen jälkeen Teemu pääsi tapaamaan videohaastattelun välityksellä myös J.D. Irvingin edustajat Daven sekä Barryn. Haastattelun jälkeen Eilakaislan henkilöstökonsultti lähetti J.D. Irvingille myös Teemun koulutus- ja työtodistukset.

Haastattelun ja todistusten lähettämisen jälkeen Teemu sai J.D. Irvingiltä työtarjouksen. Tähän asti Eilakaislan henkilöstökonsultti Laura oli ollut mukana tapaamisissa ja lähettänyt materiaaleja Teemun kanssa, mutta työtarjouksen hyväksynnän jälkeen prosessi jatkui suoraan Teemun ja J.D. Irvingin välillä. Teemu haki Daven ja Barryn tuen avulla myös virallista todistusta/viisumia, jolla hän saisi työskennellä Kanadassa – tämän tulisi sisältää mm. aiemmin lähetty työnäytevideo, todistus riittävästä työkokemuksesta sekä koulutustodistus.

Teemun mukaan työnhakuprosessi sujui ongelmitta ja kaikkiin vaiheisiin sai hyvin tukea, mutta haastavinta oli ajoittain kestää kansainvälisen työnhakuprosessin ja siihen kuuluvan virallisen osuuden (viisuminhaku tms.) hitautta. Lopulta hakuprosessi kesti noin 6 viikkoa.

Perehdytys työtehtäviin alkoi heti muuton jälkeen

Teemu muutti Kanadan New Brunswickissa sijaitsevaan Chipmanin kylään vuoden 2021 heinäkuussa. Samaan aikaan Eilakaislan kautta aloitti työssä myös 2 muuta suomalaista työntekijää, jotka kuitenkin muuttivat eri kylään. Kanadaan muuttoa varten Teemu oli saanut J.D. Irvingiltä ns. infopaketin: hän ei tarvitsisi muuttaessaan muuta kuin rahaa 300 dollaria, he hoitavat alkuun ruoan, ajokortin sekä asumisen.

Palkka alkoi juoksemaan heti Kanadaan saavuttua, vaikka pandemia-ajan vuoksi elämä Chipmanissa alkoi 17 päivän karanteenilla. Karanteenin jälkeen Teemu asui Irving Camp -alueella, joka koostui yhteistiloista sekä huoneistoista. Alueella pääsi tutustumaan rauhassa uuteen kotipaikkaan sekä hoitamaan tarvittavat asiat kuntoon. J.D. Irvingiltä sai paljon apua muun muassa pankkiasioiden hoitoon, puhelinliittymän avaamiseen sekä ajokortin hankintaan.

Perehdytys itse työhön alkoi jo karanteenin aikana. Perehdytyksessä käsiteltiin esimerkiksi työturvallisuutta, ajokortin teoriaosuutta sekä J.D. Irvingin toimintatapoja, ja perehtymään pääsi myöhemmin myös käytännössä.

Työnteon ja palkkauksen erot Suomeen – onko niitä?

Teemun mukaan työtehtävät ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessa. Myös muutamia eroja kuitenkin on, kuten se, että J.D. Irvingillä työskennellessä metsäkoneenkuljettajan työnkuvaan ei kuulu oikeastaan muut työt kuin kuskina olo – kaikki muu jää siis pois. Yleensä Suomessa työhön saattaa sisältyä myös koneiden huolto, jonka Kanadassa hoitavat urakoitsijat. J.D. Irvingillä on paljon urakoitsijoita, joten urakoitsijaa voi halutessaan vaihtaa. Lisäksi toki puut, joita työssä käsitellään, ovat erilaisia.

Teemu kertoo myös, että jos työmahdollisuudesta kiinnostuneella on työkokemusta alalta vuosi, pärjää tämä varmasti hyvin Kanadassa metsäkoneenkuljettajan työssä. Hän lisää myös, että J.D. Irvingillä luotetaan paljon työntekijöiden jatkuvaan kehitykseen – kaikkea ei siis tarvitse heti osata täydellisesti.

Palkanmaksu työssä on Suomeen verrattuna hieman erityyppinen, sillä palkkaa saa kerran viikossa. Näin rahavirta pysyy hyvänä koko ajan.

Elämä Kanadassa on melko erilaista

Teemu kertoo, että Kanadaan muuttaessa iski shokki: kaikki oli kuin Suomessa parikymmentä vuotta sitten. Suurin ero Teemun mukaan on se, että yleisesti asiat eivät ole Kanadassa yhtä tarkkoja kuin Suomessa ja esimerkiksi aikataulut eivät ole niin tiukkoja kuin mihin Suomessa on totuttu. Hitaus on kuitenkin ollut asia, johon on ollut pakko hiljalleen tottua.

Harrastusmahdollisuudet Kanadassa ovat Teemun mukaan monipuoliset, etenkin jos tykkää ulkoiluun ja luontoon liittyvistä harrastusmahdollisuuksista. Teemu itse on kuluttanut vapaa-aikaansa esimerkiksi kalastuksen, ratsastuksen, metsästyksen ja crossipyöräilyn parissa.

Rahallista puolta ei Teemun mukaan kannata pelätä: jos Suomesta lähtiessä mukana on 500 euroa käteistä, pärjää hyvin. Aluksi eniten rahaa meni puhelinliittymän avausmaksuun ja ajokorttiin – näihinkin yhteensä noin 100 euroa. Muuton jälkeen rahaa alkaa tulla viikoittain.

Loppuun Teemu painottaa, että myöskään englannin kielen taitoa tai kielen puhumista ei kannata missään nimessä pelätä. Vaikka kieltä ei osaisikaan erinomaisesti, pärjää Kanadassa varmasti! Kanadassa on myös todella mukava suomalaisten yhteisö, ja apua saa varmasti tarvittaessa muilta J.D. Irvingin työntekijöiltä.

Lisää luettavaa: