Kuortissa toimiva Pelaser Oy on kasvanut kahden hengen konepajasta 40 työntekijän metallialan yritykseksi. Yritys valmistaa teräslevyistä ja ohutlevyosista tuotteita, aina suorista leikkeistä laajempiin osakokonaisuuksiin.
Osaajapulan ratkaisemiseksi Pelaser on viime vuosina palkannut useita ukrainalaisia työntekijöitä.
– Liiketoiminta näytti kasvua ja tarvitsimme kerralla useamman työntekijän. Kun suomen kielen taitoisia ei löytynyt, päädyimme palkkaamaan Suomeen saapuneita ukrainalaisia, kertoo Pelaserin tekninen johtaja Jukka Larkala.
Uusien työntekijöiden asettautuminen Suomeen vaati paljon käytännön järjestelyjä. Oli huolehdittava asuntojen järjestämisestä, pankkitilien ja verokorttien hankinnasta sekä perheiden lasten koulupaikoista.
Pelaser ei jäänyt tilanteessa yksin, vaan mukana oli laaja verkosto eri toimijoita. Pertunmaan kunta ja paikallinen pankki sekä mikkeliläinen KasvuEsedu ja vastaaottokeskus toivat kukin oman panoksensa. Myös paikalliset asukkaat auttoivat muun muassa järjestämällä tarvikekeräyksiä.
Monella ei ollut mukanaan juuri mitään, mutta yhteistyöllä asiat saatiin nopeasti järjestymään. Mukana oli aktiivinen joukko paikallisia toimijoita, jotka osallistuivat ukrainalaisten käytännön asioiden hoitoon. Henkilöistä mainittakoon erikseen silloinen Pertunmaan kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen ja Sirkka Larkala Pelaserilta. Myös monet Pelaserin työntekijät ja paikalliset henkilöt tekivät tärkeää työtä auttamalla ukrainalaisten asettautumista Kuorttiin ja lähiympäristöön.
Kieltä vaihdetaan tarpeen mukaan, jotta kaikki ymmärtävät
Pelaserilla kansainväliset työntekijät ovat sopeutuneet osaksi työyhteisöä, ja yksi onnistumisen edellytyksistä on ollut kattava perehdytys. Työntekijöille on tarjottu koulutusta erilaisten koneiden ja laitteiden käyttöön, ja lisäksi kielitaidon kehittämiseen on panostettu.
– Käytämme työpaikalla sitä kieltä, joka kulloinkin toimii parhaiten. Meillä on ollut onni, että yrityksessä oli jo valmiiksi kaksi virolaista työntekijää, jotka puhuvat venäjää. Toinen toimii vertaistulkkina ja toinen kouluttajana, mikä on helpottanut uusien työntekijöiden perehdyttämistä, Larkala kertoo.
Kielen oppimiseen Pelaser kannusti tarjoamalla työntekijöille WordDive-kielisovellusta, jonka avulla suomen kieltä pystyi harjoittelemaan joustavasti. Suomen kielikokeen läpäisseille oli tiedossa palkankorotus, mikä motivoi opiskelemaan kieltä aktiivisesti.
– On tärkeää, että työntekijät voivat kommunikoida keskenään ja esimiehen kanssa. Tulkkausapua on tarvittu, mutta myös puhelinten käännössovelluksia saa hyödyntää esimerkiksi vuorojen vaihdossa, kun käydään läpi, mitä työvaiheita on kesken, Larkala kertoo.
Työturvallisuudesta pidetään kiinni, ja siksi puhelimia ei saa käyttää työnteon aikana. Samalla halutaan varmistaa, että jokainen saa ohjeet ymmärrettävällä tavalla. Koneiden käyttöohjeet ovat venäjäksi, englanniksi ja suomeksi, jotta perehdytys onnistuu mahdollisimman hyvin.
Kielimuurin yli pääsee kyllä, kun vain on tahtoa
Kansainvälisten työntekijöiden mukaantulo on muuttanut Pelaserin työyhteisöä entistä avoimemmaksi. Myös suomalaiset työntekijät ovat rohkaistuneet puhumaan englantia, ja vapaa-ajalla on järjestetty yhteisiä reissuja sekä aktiviteetteja, kuten jalkapallon pelaamista.
– Työpaikan ilmapiiri on muuttunut positiivisesti. Kun työntekijät viettävät aikaa yhdessä myös työajan ulkopuolella, se näkyy hyvässä hengessä ja yhteistyössä, Larkala kertoo.
Pelaserilla panostetaan siihen, että työntekijöillä on mahdollisuus laajentaa osaamistaan. Työpaikan monikulttuurisuus nähdään vahvuutena, ja uusien työntekijöiden erilaiset taustat tuovat yritykselle lisäarvoa.
– Kannattaa selvittää työntekijöiden koko osaamistausta, sillä monella voi olla hyödyllisiä taitoja, joita ei aluksi osattu yhdistää konepajan töihin. Esimerkiksi IT-osaaminen voi olla yllättävä vahvuus tuotannon kehittämisessä, Larkala toteaa.
Hyvä kumppani auttaa myös kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnissa
Pelaserin rekrytoinnit on toteutettu henkilöstöpalveluyritys Eilakaislan kanssa. Yhteistyö alkoi jo vuonna 2014 ja tällä hetkellä Eilakaislan kautta on palkattuna 15 työntekijää, joilla kaikilla on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde.
Eilakaislan palvelujohtaja Pia Piispanen arvelee, että moni pieni ja keskisuuri yritys epäröi kansainvälisen rekrytoinnin aloittamista. Hän kuitenkin kannustaa yrityksiä kokeilemaan.
– Aina voi palata entiseen. Tärkeintä on varmistaa yhteinen kieli, hyvä perehdytys ja viestiä monikanavaisesti, Piispanen sanoo.
Eilakaislan kautta tulevat kansainväliset työntekijät käyvät läpi saman perehdytysprosessin kuin muutkin työntekijät. Esimerkiksi tuntikirjaukset, työterveyshuolto ja lomakäytännöt käydään läpi huolellisesti.
Onnistuminen vaatii perehdytystä, selkeää viestintää ja joustavuutta kielten käytössä
Pelaserin kokemus osoittaa, että kansainvälinen rekrytointi voi onnistua, kun siihen valmistaudutaan hyvin. Larkalan mukaan onnistumisen avaintekijöitä ovat huolellinen perehdytys, selkeä viestintä ja joustava suhtautuminen eri kieliin.
– Jos työ on sellaista, että siihen voi perehdyttää kohtuullisessa ajassa, silloin kansainvälinen rekrytointi kannattaa. Myös työntekijöiden aiempaa osaamista on hyvä hyödyntää, Larkala sanoo.
Pelaserilla kansainvälisten työntekijöiden mukanaolo on rikastuttanut työyhteisöä ja vahvistanut yrityksen toimintakykyä.
– Moni on kysynyt meiltä, ottaisimmeko lisää ukrainalaisia työntekijöitä. Vastaus on yksiselitteisesti kyllä, Larkala vahvistaa.
Teksti ja kuva: Anna Virrantaus, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy.
Jutun on tuottanut Mikkelin kehitysyhtiö Miksein hallinnoima Osaajaportti-hanke, jossa tuetaan alueen yritysten rekrytointiprosesseja ja niiden kehittämistä sekä rakennetaan uusia verkostoja tukemaan yritysten rekrytointia. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama ja rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon ELY-keskus.