Miksi kesätyöntekijän palkkaus kannattaa ulkoistaa rekrytoinnin ammattilaiselle?

Tämä blogi tulee ulos tammikuussa 2019. Jos nyt availet tätä vinkkien toivossa kesätyörekryyn, pahoin pelkään, että olet myöhässä. Ensimmäiset kesätyönhakijat aktivoituvat työnhakuun jo vuoden alussa, samoin tekevät ensimmäiset rekrytoivat yritykset. Varmistaaksesi pätevimmät hakijat - etenkin työvoimapulan kohdanneilla aloilla on haku syytä käynnistää heti tammikuussa. Entä olitko miettinyt toimenkuvan, ilmoitukset, kanavat ja muut prosessit? Nyt on jo hoppu! Kun käytät haussa ammattilaista, säästät aikaa: jo puolen tunnin speksauspalaverilla saamme haun eteenpäin ja ilmoituksen valtakunnan sähköisiin rekrymedioihin heti seuraavaksi päiväksi.

Haemme kesätyöntekijät oikein ja oikeissa kanavissa

Jotta tehtävään saadaan oikeat tekijät, toimenkuvan määrittely on syytä tehdä huolella - se toimii myös hakuilmoituksen pohjana. Käynnistämme vuosittain satoja rekrytointeja ja kirjoitamme valtavan määrän ilmoituksia, joten tämä on muodostunut meillä sujuvaksi rutiiniksi. Osaamme kysyä oikeat kysymykset muodostaaksemme realistisen kuvan tehtävän arjesta ja näin jäsentelemme aihioista eheän kokonaisuuden. Kohta sinulle itsellesi on selvää, mihin rooliin todella kesätyöntekijää haet ja kaupan päälle ilmoitustekstikin on valmiina. Jos taas edustat henkilöstöosastoa ja paimennat esimiesjoukkoa, helpoimmillaan käynnistät kesähaun toimittamalla meille esimieslistan, jonka jälkeen huolehdimme lopusta.

Kesätyönhakijoille ei ole yhtä sapluunaa - on opiskelijoita, työpaikan - ja alanvaihtajia sekä sijaistuksista kiinnostuneita, vaihtelua etsiviä tekijöitä. Usein kesätyötä kuitenkin tarjotaan nuorille, työuransa alussa oleville tekijöille. Näissä tilanteissa on muistettava, että puhuttelemme kokematonta työnhakijaa, joka on parhaimmillaan ensimmäistä kertaa työnhaussa. Tilanne on jännittävä, ollaan uuden edessä, eikä aukottomasti vielä tunnisteta, mihin omat rahkeet riittävät. Työpaikkailmoitukseen on kirjoitettava selkeästi, mitä arki kyseisessä työtehtävässä on ja mitä hakijalta odotetaan. Myös tehtävän oppi ja hyöty hakijalle kannattaa avata - tarjoa enemmän kuin vaadit!

Meillä ammattilaisilla on paitsi kanavat tehokkaaseen ilmoitteluun, osaamme myös kohdistaa ilmoitukset kohderyhmän mukaan oikeisiin medioihin. Kun kyseessä on opiskelijahaku, hyödynnämme valtakunnallisten rekrymedioiden lisäksi oppilaitosten ja oppilastoimikuntien kanavia kuten Haaga-Helian Lauraa, Aarresaarta, Tiitusta ja kirjavaa joukkoa FB-ryhmiä. Vastaanotamme ja käsittelemme työhakemukset tehokkaasti sähköisellä lomakkeella - samalla keräämme CV:t ja sovittaessa opiskelijarekisteriotteet sekä todistukset. Isoissa massahauissa voimme kustannustehokkaasti käyttää seulonnan menetelmänä esim. kykytestejä ja tehdä ensimmäisen haastattelukierroksen videohaastatteluilla ajasta ja paikasta riippumatta. Työkalumme on viritetty palvelemaan nopeita hakuja ja käsittelemään isojakin massoja nopeasti. Parhaimmillaan ilmoituksen julkaisemisesta meillä on kahdessa viikossa videohaastateltu ja esikarsittu lista sinulle valmiina.

Valmentavalla otteella haastatteluihin

Me hoidamme haastattelukutsut ja varmistamme, että esimiehillä on kaikki tarvittava materiaali valmiina haastattelussa. Teemme prosessin mahdollisimman valmiiksi ja huolehdimme esimiehet mukaan - heidän sitouttaminen hakuun heti speksausvaiheessa on tärkeää. Esimies tuntee tiiminsä ja tehtävän parhaiten, joten hän tuo lisäarvoa sekä työpaikkailmoituksen luomiseen, työhaastatteluun että työntekijän ja hänen osaamisen arviointiin. On myös hyvä, että työnhakija tutustuu tulevaan esimieheensä jo hakuprosessin aikana.

Opiskelijoille suunnatuissa kesätyökampanjoissa suhtaudumme haastatteluihimme normaalia valmentavammalla otteella. Kerromme nuorelle, mitä asiakasyrityksessä on vastassa ja autamme häntä tuomaan esille haun kannalta keskeisimmät osaamiset. Saamme hakijasta realistisimman kuvan, kun turha jännitys karistetaan tilanteesta pois. Kun avoinna on useampi paikka samanlaisella toimenkuvalla, voimme tehostaa prosessin läpimenoaikaa toteuttamalla tehokkaan, mutta informatiivisen ryhmähaastattelun.

Näin tehostat kesätyöntekijöiden rekrytointiprosessia -pikaopas

Rakenna työnantajamielikuvaa kesätyöntekijää rekrytoidessa

Hakuprosessi on hyvä tilaisuus rakentaa työnantajamielikuvaa. Viesti nuoren hakijan kielellä ja oikeissa kanavissa. Herätä mielenkiinto tehtävää ja yritystä kohtaan. Älä vaadi nuorelta hakijalta liikaa. Tiedota aktiivisesti koko prosessin ajan ja muista, että rekrytointi ei lopu hakuprosessiin: kesätyöntekijä tekee usein työsopimuksen ensimmäistä kertaa ja toimimme mielellämme mukana prosessin sparraavana osapuolena, kunnes nimet ovat paperissa. On tärkeää tehdä sopimuksesta reilu ja varata aikaa sen huolelliseen läpikäyntiin uuden työntekijän kanssa. Tiesithän, että kesäksi rekrytoitavat voit myös palkata henkilöstövuokrauksen kautta, jolloin prosessi on henkilöstöhallinnollisesti entistä kevyempi!

Tehokkaasti läpiviedyllä kesätyöntekijän rekrytoinnilla varmistat, että saat hyvissä ajoin sitoutettuja, tärkeitä lisävoimavaroja avuksi kiireiseen lomakauteen. Kun toimit ajoissa, mahdollistat myös ei-valituille hakijoille osallistumisen vielä jonkin toisen yrityksen hakuprosessiin - kenties he keräsivät onnistumisen avaimet mukaan ensimmäisestä hakukokemuksestaan ja parhaassa tapauksessa toimivat positiivisena viestinviejänä tulevissa hauissaan.

Kirjoittaja Maija Kauppinen työskenteli palvelujohtajana Eilakaislalla. Maijalla on yli kymmenen vuoden kokemus henkilöstön resursoinnista, rekrytoinnista ja rekrytointityökalujen kehittämisestä.

Rekrytointi >
Rekrytointipalvelun tilauslomake >

Lisää luettavaa: