Työnhaku on kokopäivätyötä

Työnhaku vaatii taitoa ja asennetta ihan niin kuin työntekokin. Moni työuraansa muutoksia suunnitteleva tuskailee hakuprosessien kanssa samalla tavalla kuin työuraansa aloittava. Työnhaku ei kuitenkaan ole rakettitiedettä ja muutaman helpon vinkin avulla jokaisella on mahdollisuus päästä vauhtiin omassa työnhaussaan.


1. Työnhaun asiakirjat kuntoon

 Ihan ensimmäisenä kannattaa laittaa omat työnhaun asiakirjat kuntoon. Työnhakua voi ajatella vaikkapa tuotteistamisen kautta. Sinä itse työnhakijana olet tuote, ansioluettelo on tuoteselosteesi ja hakemus on myyntikirjeesi. Näiden asiakirjojen tulee olla ajan tasalla ja hyvän myyvän hakemuksen tekemiseen kannattaa panostaa.
  • Jos olet juuri valmistunut tai valmistumassa, korosta opintojasi.
  • Jos taas olet jo pidempään ollut työelämässä, korosta kokemustasi.  Tuo osaamisesi esille ja kerro, mitä hyötyä siitä on työnantajalle.

Asiakirjat on hyvä luetuttaa kaverilla. Saat palautetta asiakirjan selkeydestä ja usein myös mahdolliset kirjoitusvirheet tulee huomattua. Varsinkin tehtäviin, joissa työsi on laatia erilaisia tekstejä, toimivat omat työnhaun asiakirjasi työnäytteenä. Voit myös pohtia, teetkö perinteisiä asiakirjoja, jotka lähetät työnantajille pdf-tiedostoina, vai voisiko ansioluettelon korvata esimerkiksi LinkedIn-profiililla ja hakemuksen laittaa videona.

2. Hyödynnä somea

Tässä jo sivuttiinkin toista tärkeää pointtia eli sosiaalisen median hyödyntämistä. Kansallisen rekrytointitutkimuksen (2017) mukaan 81 % HR-päättäjistä pitää sosiaalista mediaa tehokkaana rekrytointikanavana. Oma LinkedIn-profiili kannattaakin täydentää ajan tasalle ja samalla tarkistaa Facebookin julkinen osio. Luomalla oman ammatillisen profiilin, voit verkostoitua niin mahdollisten työnantajien kuin työkavereidenkin kanssa. Samalla kannattaa liittyä omiin ammatillisiin ryhmiin ja osallistua keskusteluihin. Näin saatat saada yllättäviäkin mahdollisuuksia työllistymiseen. Hyviä vinkkejä Somen hyödyntämiseen löytyy muun muassa kollegani Erikan blogista 3 tärkeintä kanavaa henkilöbrändäykseen.

3. Säilytä hyvä asenne

Kolmas tärkeä pointti on oma asenne ja jaksaminen. Vaikka työtä ei ihan heti löydy, asenne ja motivaatio pitää pysyä kohdallaan. Omaa arkea voi aikatauluttaa monella tapaa tilanteesta riippuen. Osa hakee töitä ja opiskelee ja osa on töissä, mutta hakee muutosta. Tuolloin elämässä on automaattisesti tietty rytmi. Jos olet kotona, voit rytmittää päiviä vaikkapa harrastusten avulla. On tilanteesi mikä tahansa, luota itseesi ja osaamiseesi niin työnhakukin on sujuvampaa.

PS. Valtaosa työpaikoista on edelleen piilotyöpaikkoja. Ethän siis unohda avoimia hakemuksia. Lue lisää avoimista hakemuksista kollegani Jennan blogista Miksi avoimen hakemuksen jättäminen kannattaa.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: