5 helppoa käytännön vinkkiä tekoälyn hyödyntämiseen osana rekrytointiprosessia

Hei sinä HR-ammattilainen tai palkkaava esihenkilö, tekoäly on täällä – oletko valmis? Tekoälyn yhä laajenevat sovellusalueet muuttavat paitsi koko työelämää myös rekrytointiprosesseja. Tällä hetkellä HR-alan palveluntarjoajat, ohjelmistotalot ja muut kumppanit kehittävät kiivaasti yhä parempia tekoälytyökaluja rekrytoinnin tehostamiseksi. Sillä aikaa, kun odottelet, että organisaatiosi järjestelmät mahdollistavat tekoälyn hyödyntämisen niiden sisällä, on monia keinoja, joilla pääset hyödyntämään tekoälyä rekrytoinnin tehostamisessa jo tänään! 

 

1. Työpaikkailmoitukset ja markkinointimateriaalit

Tekoälyllä voit tehostaa työpaikkailmoitusten ja muiden hakuprosessiin liittyvien materiaalien työstöä. Esimerkiksi ChatGPT:llä  voit muokata muistiinpanoistasi yhtenäisen tekstin, päivittää vanhaa tehtävänkuvausta tai kerätä ideoita ja näkökulmia myyvän työpaikkailmoituksen koostamiseksi. Hyödynnä samalla virtuaalista assistenttiasi myös somepostausten ideointiin, yhtenäisen työnantajamielikuvan kuljettamiseen läpi haun materiaalien tai vaikkapa innostavien hakijaviestien luomiseen.

Muistathan kuitenkin, että tekoälyn tarjoamia tekstejä ei kannata yleensä laittaa käyttöön sellaisenaan. Parhaiten tekoäly onkin hyödyksi ideointi- ja hiontavaiheissa, mutta varsinainen tekstisisältö kannattaa aina kuljettaa ihmisaivojen kautta. 

2. Haastattelurunko

Unohda sama haastattelurunko, jota olet hyödyntänyt työhaastatteluissa vuodesta 2008 lähtien. Haastattelurunkojen muokkaus kannattaa tehdä jokaiseen tehtävänkuvaan erikseen ja tekoäly toimii siinä mainiona tukena. Saat tehokkaasti muotoiltua tehtävän vaatimuksista tai kriittisistä osaamisalueista valmiita haastattelukysymyksiä tekoälyn avulla. Tekoälyltä voit myös kysyä vinkkejä kompetenssipohjaisten kysymysten määrittelyyn. 

3. LinkedInin tekoälytyökalut

Jos organisaatiossanne käytetään LinkedIn Recruiteria osana rekrytointiprosessia, kannattaa Recruiterin omiin tekoälytyökaluihin tutustua! Tekoäly voi auttaa sourcing-viestien luonnostelussa, voit käyttää automaattisia follow-up viestejä sekä saada vinkkejä innostavien työpaikkailmoitusten luomiseen. Näitäkään ei tosin kannata laittaa jakoon sellaisenaan, vaan tarkastaa ensin miellyttääkö tekoälyn luoma lopputulos itseä. Ainakin oma kokemus on osoittanut, että parhaan viestit ja ilmoitukset saa usein luotua itse, mutta tekoälyn avustusta ja vinkkejä hyödyntäen.

4. Monimuotoisuuden huomioiminen

Vaikka tekoälyä on kritisoitu siitä, että tutkimuksissa sen on havaittu oppivan syrjimään joitain ominaisuuksia, tekoälyä voit käyttää myös esimerkiksi haastattelurungon tai työpaikkailmoituksen monimuotoisuusnäkökulmien tarkastamisessa. Tekoälyä voi pyytää tutkimaan, sisältyykö tekstiin syrjiviä sanoja tai näkökulmia tai toisaalta siltä voi pyytää ideoita inklusiivisemman tekstin kirjoittamiseen. Tämä voi olla hyödyksi etenkin henkilöille, joille monimuotoisuuden teemat eivät ole niin tuttuja. 

5. Aina vapaa sparrailukaveri 

Tekoälytyökaluja voi hyödyntää myös asioiden sparrailussa ja pallottelussa tai esimerkiksi uusien näkökulmien huomioinnissa. Jos aina ei siis ole mahdollisuutta käyttää sparrikumppanina työkaveria, monia asioita voi kysyä myös tekoälyltä ja päästä siten prosessissa eteenpäin. 


Näitä vinkkejä kokeilemalla rekrytoivan tahon ajasta voidaan säästää potentiaalisesti jopa tunteja työaikaa muuhun toimintaan. Tekoälyä hyödyntämällä niissä rekrytointiprosessien vaiheissa, joissa sitä voi, voidaan aikaa käyttää myös hakijan kannalta merkityksellisimpiin asioihin, kuten jokaisen kohtaamiseen yksilönä, laadukkaaseen hakijaviestintään ja yksilöllisiin palautteisiin. Ota siis edes osa vinkeistä käyttöön jo tänään!

Huom❗Muistathan, että vaikka rekrytoinnissa voi hyödyntää paljon ilmaisia tekoälytyökaluja, kuten ChatGPT:tä, ethän jaa ehdokkaiden tietoja tai muuta arkaluontoista informaatiota suojaamattomiin järjestelmiin. Muistisääntönä esimerkiksi ChatGPT:n suhteen kannattaa käyttää sitä, että jakaa siellä vain asioita, joita voisi julkaista oman työpaikkansa nettisivuilla. ChatGPT soveltuukin hyvin esimerkiksi työpaikkailmoitusten työstämiseen, mutta ei esimerkiksi hakijamuistiinpanojen tiivistämiseen. Arkaluontoisempaa tietoa voi käsitellä yrityskäyttöön tarkoitetuilla tietoturvallisilla työkaluilla, kuten Microsoftin Copilotilla.

Lisää luettavaa: