Työnhaku työttömänä – näin säilytät motivaatiosi!

Työnhaku on työttömälle kokopäiväinen työ. Voi kuitenkin olla vaikeaa säilyttää motivaatio tuota työtä kohtaan, jos tuntuu, ettei se tuota tulosta. Valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun viestit voivat tuntua hyvinkin raskaalta, jos niitä on joutunut lukemaan useamman kerran. Itsevarmuus ja motivaatio ovat silti tärkeitä säilyttää, sillä ne vaikuttavat suuresti mahdollisuuteesi työllistyä.

Tunnista vahvuutesi ja mieti, mitä oikeasti haluat

Kun mietit omaa osaamistasi ja millaisessa työssä niitä voisit hyödyntää, teet omaa urasuunnitteluasi. Siihen kannattaa panostaa, koska urasuunnittelu on tulevaisuutta ja vietät loppuelämäsi tulevaisuudessa. Sinulla on paljon erilaista osaamista, josta voi olla hyötyä tulevalle työnantajallesi. Sitä voi olla karttunut paitsi työssä ja opinnoissa, myös vapaa-ajalla esimerkiksi erilaisissa harrastuksissa. Jos tuntuu, ettet osaa konkretisoida omia vahvuuksiasi, kysy rohkeasti kaverilta. Joskus he näkevät sinun hyvät puolesi paremmin kuin sinä itse. Kun tiedostat omat vahvuutesi, sinun on helpompaa tuoda niitä esille työnhaussa ja ne auttavat omalta osaltaan myös itsevarmuuden säilyttämisessä.

Mieti samalla, mitkä ovat ne työtehtävät, joita haluat jatkossa tehdä ja millaiset yritykset sinua kiinnostavat. Se auttaa sinua valikoimaan avoimista työpaikoista ne työt, joita sinun kannattaa hakea. Useimmiten työnhaku on tuloksellisempaa, kun se kohdennetaan tarkasti, eikä haeta kaikkea mahdollista, mitä avoimena sattuu olemaan.

Tavoitteellista työnhakusi

Vaikka työnhaussa voikin olla suuret tavoitteet, sitä kannattaa tehdä pienin askelin. Pienemmät päivittäiset tavoitteet auttavat ylläpitämään motivaatiota sen varsinaisen päätavoitteen, uuden työpaikan saavuttamiseksi. Aikatauluta omaa tekemistäsi ja aseta itsellesi selkeitä päämääriä. Mieti tavoitteet, jotka ovat realistisia ja sopivat aikatauluusi. Pieniä välitavoitteita voivat olla esimerkiksi CV:n päivittäminen, työnhakuprofiilin luominen verkkoon tai työhakemuksen tekeminen.

Päivittäisten rutiinien säilyttäminen auttaa jaksamaan eteenpäin. On tärkeää, että mietit valmiiksi mitä tavoitteita sinulla on tulevalle viikolle työnhakuusi liittyen, mitä asioita aiot saada tehdyksi, kenet aioit kontaktoida jne. Aikatauluta tekemisesi ihan kuten työvuoroissa ja varaa aika, jolloin panostat työnhakuusi. Muista varata päivittäin aikaa myös rentoutumiselle ja huolehdi, että pystyt välillä unohtamaan työnhaun kokonaan.

Pyydä palautetta osaamisestasi

Henkilökohtainen palaute on erittäin tärkeää ja sitä kannattaa kysyä eri ihmisiltä. Jos olet saanut viestin, ette tullut valituksi, soita rohkeasti rekrytoijalle ja kysy, mitä osaamista sinulta puuttui, jonka vuoksi et tullut valituksi. Tämä voi auttaa sinua tuomaan osaamistasi paremmin esille seuraavassa työhaastattelussa tai kannustaa sinua hankkimaan lisää osaamista itsellesi. Samoin palautetta kannattaa kysellä omilta ystäviltä sekä entisiltä työnantajilta ja kollegoilta. Voitte yhdessä miettiä, miten parhaiten tuot esille omaa osaamistasi.

Henkilökohtainen palaute antaa aina enemmän kuin yleisluontoiset vinkit. Samalla olet yhteydessä omiin verkostoihisi, jotka ovat tärkeä osa motivaation ylläpidossa. Kollegani Johanna avasi aiemmin julkaistussa blogissaan enemmänkin verkostojen merkitystä työnhaussa. Kannattaakin seurata aktiivisesti blogitarjontaamme ja ottaa vinkit käyttöön.

 


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: